T. O.
Zasedanje Parlamenta Viktorije

Milioni dolara novca poreskih obveznika u Viktoriji otišli su u vetar nakon propale vladine investicije u reciklažu starog gvožđa, dok su krupna stavka u gubicima ostvarenim prošle finansijske godine troškovi poslanika na službena putovanja.

Naime, u protekloj ekonomskoj godini, državni parlament je isplatio 204.660 dolara za međunarodna putovanja i dodatnih 287.013 dolara za domaća putovanja. Na desetine liberalnih, laburističkih i nezavisnih poslanika razmileli su se po svetu u vreme kada se građani Australije suočavaju sa krizom troškova života.

Premijerka Viktorije Džasinta Alan pokušala je da stane u odbranu putnih troškova, rekavši da se od političara „očekuje da se prema naknadama koje dobijaju ponašaju na odgovarajući način“.

Premijerka Džasinta Alan

Od Londona do Koreje

Među najposećenijim destinacijama bila su putovanja u azijske zemlje poput Indije, Kine i Tajlanda, ali bilo je i onih koji su obilazili i evropske motropole. Recimo, liberalna poslanica Bridžit Valans posetila je London, Atinu i Okland na Novim Zelandu kako bi „istražila ekonomske mogućnosti“, naplativši pritom skoro 10.000 dolara za avio letove od novca poreskih obveznika.

Takođe, laburista Gari Mas dobio je 6.000 dolara da bi prisustvovao političkoj konferenciji u Čikagu. On je to obrazložio rečima da „neke od tih komunikacijskih veština koristi u svom svakodnevnom radu“.

Četiri liberalna poslanika putovala su u Bangkok da istraže promene na Tajlandu, nakon što je ta zemlja ublažila svoje zakone o kanabisu. Neki od njih su platili putovanje iz svog džepa, ali rene Helt i Bev Mekartur nisu. Mekartur je takođe posetila Južnu Koreju i na taj put potrošila još 9.433 dolara, dok je laburista Li Tarlamis na posete Indiji potrošio 11.660 dolara.

Državni blagajnik Viktorije Tim Palas

Požar na otpadu

Kada je reč o propalom projektu reciklaže starog gvožđa, ceh će biti daleko veći i iznosiće oko deset miliona dolara. Do gubitka je došlo nakon što je firma Pacifik Metal Grupa u koju je ulagano ušla u stečaj na početku ove godine.

Investicija u ovu firmu, nazvana „Victorian Business Growth Fund“, vredna deset miliona dolara, verovatno će biti izgubljena pošto je kompanija „kolabirala“ u januaru nakon požara na njenom otpadu u Laverton Nortu.

Portparol vlade je polovinom nedelje rekao da je Pacifik Metal Grupa jedno od sedam preduzeća u koje je država investirala u okviru fonda, a koji je osnovala 2020. sa penzionim fondovima. Inače, fondom su nezavisno upravljali menadžeri fondova Rok Partners u ime vlade.

– Fond smo osnovali 2020. godine, zajedno sa Aware Super i Spirit Super, kako bi smo podržali radna mesta u ključnim sektorima i da bi podstakli inovacije, ekonomski rast i poboljšanja životne sredine – rekao je portparol vlade i dodao da svih ostalih sedam preduzeća u koje je investirao Fond dobro rade i ispunjavaju zadate ciljeve.

“Pobeda za sve“

Kada je najavio ulaganje u ovaj posao, u oktobru 2022. godine, državni blagajnik Tim Palas ga je opisao kao „pobedu za sve“ i rekao da će vladina investicija omogućiti Pacifik Metal Grupi da unapredi svoju infrastrukturu za preradu i prikupljanje i eventualno kupi manja preduzeća za staro gvožđe.

Prema izveštaju administrativne uprave Wexted Advisors od decembra prošle godine traje procenjivanje tokova novca Pacifik Metala u ime Rok Partnersa. Krajem decembra administrator je rekao da je kompanija nesolventna i da ne ispunjava uslove za zaštitu od bankrota, jer je propustila vreme za poreske prijave.

Administrator je početkom januara kontaktirao veće firme KordaMentha i McGrathNicol kako bi im ponudio posao administrativnog upravitelja. Međutim, i jedni i drugi su to odbili nakon požara 2. januara.

Zato je Wexted 16. januara obavestio poverioce o svom imenovanju za upravnika. Prema izveštaju, prinudna uprava se nada da će ovog meseca potpisati ugovore za prodaju dva dela Pacifik Metala.

Investicije pretvorene u otpad

Portparol Koalicije za sektor industrije u Viktoriji Bridžit Valens optužila je vladu za gubitak novca u projektu starog gvožđa.

– Investicije laburista u staro gvožđe su se pretvorile u otpad, a vlada premijerke Alan mora da objasni da li su uradili posao odgovorno i koji su procesi praćeni da bi rezultirali gubitkom 10 miliona dolara novca poreskih obveznika koji su orišli u deponije za otpad – izjavila Valens.

Prema njenim rečima, viktorijanskoj industriji je potreban pravi plan za podršku rasta, inovacija i razvoja, a ne rasipanje novca na preuzimanje dužničkog udela u organizacijama što samo pogoršava stanje poreskih obveznika u trenutku kada to najmanje mogu da priušte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here