Prolivanje krvi zbog Parka mira

0

 

Prave problem oko Parka mira a istovremeno podižu blokovi sa natpisima "Trg Adema Jašarija

 

U situciji kada u demonstracijama ima povređenih, u severnom, većinski srpskom delu grada se postavljaju betonski blokovi sa natpisima "Trg Adema Jašarija" i "Trg OVK", a albanski političari prete zabranom ulaska i specijalnim dozvolama za Srbe koji bi u Bošnjačku mahalu, zabrinjava činjenica da dve delegacije nijednog trenutka nisu čak ni direktno razgovarale, već su odvojeno pričali sa saradnicima visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Đurić se zalaže da se radovi koji su stopirani nastave, dok Tahiri smatra da park treba ukloniti jer ometa slobodu kretanja. Ovo nije jedini most koji spaja južni i severni deo grada. Postoje još dva.

– Priština, nažalost, nije bila spremna da postignemo dogovor. Atmosfera je bila izuzetno napeta i mučna, a gospođa Tahiri je čak odbila da se rukuje sa mnom u hodniku – kazao je Đurić.

 

Kfor ćuti o bezbednosti

Povodom dešavanja u Mitrovici "Vesti" su u petak oko podne uputile pitanja Kforu, želeći da saznaju da li ta misija smata da postavljanje novih trgova utiče na bezbednost, kao i šta bi poručili građanima i političarima u opštinama Južne i Severne Mitrovice. Međutim, nismo dobili odgovor.

On je istakao da je uveren da oni koji ispisuju parole OVK ne predstavljaju većinu Albanaca na Kosovu i da je mir u interesu svih koji tamo žive.

Tahiri je međutim odgovorila da je prištinska strana došla u punom sastavu, sa sve predstavnicima nekoliko ministarstava i da je spremna da nastavi razgovore i preko vikenda.

– Gospodin Đurić je došao sam i očigledno nije bio dobro pripremljen – prebacila je ona i poručila da "Srbija treba da se drži podalje od Kosova".

Novi sastanak dve delegacije povodom Parka mira održaće se 22. jula.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here