Tanjug

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je tokom vikenda nastavilo veliku akciju suzbijanja iregularnih migranata, u kojoj je pronađeno i dislocirano 1027 osoba. Posle 870 otkrivenih na području Subotice, Kikinde, Sombora i Pirota, pretragom terena je pronađeno još 157 ilegalaca na području Subotice i Kikinde.

Pripadnici MUP su, kako je rekao pomoćnik direktora policije, general Dejan Luković, nastavili sa suzbijanjem iregularnih migracija svim raspoloživim sredstvima, a uz 157 osoba, na području Subotice i Kikinde, pronađeno je i 289 komada municije različitog kalibra, delova uniforme, kao i određena količina narkotičkih sredstava i lekova.

Policija je, prema njegovim rečima, ušla u jedan od ileganih kampova, u blizini Subotice, odakle se migranti prevode i prevoze u zapadne zemlje. Izvršena je i kontrolu 43 objekta u kojima se iregularnim migrantima, pružaju usluge smeštaja.

– Pronađeno je i osam pasoša turskih državljana – naveo je Luković i istakao da MUP ima snage, volje i želje da nastavi sa intenzivnijim radom na suzbijanju iregularnih migracija, da bi se stanovništvo osećalo bezbedno i sigurno.

Prethodnih dana su otkrivene još četiri automatske puške, četiri pištolja, određena količina narkotičkih sredstava, a kako je rekao ovaj policijski general, kontrolisano je 11.200 vozila, legitimisano 15.600 lica i nađeno 28 mobilnih telefona koji će dalje biti predmet veštačenja.

U akcijama učestvuje nekoliko stotina pripadnika MUP, a Luković kaže da će policija dati sve od sebe da građani žive sigurnije.

Velika akcija suzbijanja ilegalnih migracija sprovodi se nakon vatrenog obračuna dve grupe migranata u Horgošu, tokom kojeg su poginula tri migranta, jedan je povređen i uhapšena su četvorica Avganistanaca i dvojica državljana Turske.

Balkanska ruta je prema zvaničnim podacima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu Fronteks, druga najaktivnija migrantska trasa.

Od 2. do 5. oktobra su MUP i Interpol u cilju identifikacije kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem i trgovinom ljudima, sproveli akciju na teritoriji Subotice i Sombora.

Uhapšen krijumčar

U Vranju je uhapšen državljanin Sirije O. S. (19), zbog sumnje u krivično delo nedozvoljen prelaz granice i krijumčarenje ljudi. Sumnjiči se da je 27. oktobra, po dogovoru sa muškarcem iz Severne Makedonije, uz novčanu nadoknadu, organizovao nedozvoljen prelaz državne granice za 14 državljana Sirije i tranzit do Prihvatnog centra u Preševu, radi daljeg odlaska u Zapadnu Evropu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here