EPA-EFE
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva otvorena za dijalog o Ukrajini, ali da ce Kijev morati da prihvati gubitak teritorija na koje Rusija polaže pravo, saopštio je danas Kremlj.

“Vladimir Putin je ponovo potvrdio otvorenost Rusije za ozbiljan dijalog, pod uslovom da vlasti u Kijevu ispune dobro poznate i više puta izrečene zahteve i uzmu u obzir nove realnosti koje se tiču teritorija”, naveo je u saopštenju Kremlj, preneo je Rojters.

Kako se navodi, Putin je takođe ponovio “destruktivnu ulogu Zapada, koji snabdeva Kijev oružjem, pružajuci informacije i smernice”.

Lideri su takođe razgovarali o brojnim energetskim pitanjima, uključujuci stvaranje gasnog čvorišta u Turskoj i izgradnju nuklearne elektrane Akuju, naveo je Kremlj. Takođe, kako se dodaje, Putin je još jednom ponovio Erdoganu da treba ukinuti sve barijere ruskom izvozu hrane i đubriva.

Erdogan i Putin su više puta razgovarali otkako je počeo rat u Ukrajini. Turska je delovala kao posrednik zajedno sa Ujedinjenim nacijama u sklapanju sporazuma kojim se omogucio izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, podseća Rojters.
.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here