Putin i Porošenko u četiri oka

0

Istorijsko rukovanje: Putin i Porošenko u Minsku

Lideri Rusije, Belorusije, Kazahstana, Ukrajine i predstavnici EU u utorak veče su do kasno u noć u Minsku razgovarali o situaciji u Ukrajini i povratku mirnog života u Donbas. Na sastanku je dogovoreno da u skorije vreme bude napravljen plan o prekidu vatre na istoku zemlje i da se nastave aktivnosti Kontakt grupe Ukrajina-Rusija-Oebs.

Sami u sobi

Maratonski pregovori
O ishodu susreta Putin – Porošenko prva je obaveštena šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton. Posle višečasovih pregovora u Palati nezavisnosti, Porošenko se odmah zaputio u ambasadu Ukrajine u Minsku, gde je Eštonovoj referisao o rezultatima razgovora. Porošenko se sa Eštonovom konsultovao u Minsku i pre pregovora u formatu Carinska unija – Ukrajina – EU koji su potom potrajali puna četiri sata.

 

Opet u Minsku
– Što se tiče mirnog rešavanja situacije u Ukrajini, svi su podržali predlog predsednika Ukrajine Petra Porošenka da Minsk bude uobičajen teren za susrete Kontakt grupe Ukrajina-Rusija-Oebs. Predloženo je da se grupa okupi u kratkom roku. Porošenko insistira da taj susret bude već danas – rekao je beloruski predsednik.

Glavna intriga međunarodnog sastanka bio je prvi bilateralni susret između lidera Rusije i Ukrajine. Iza zatvorenih vrata, oči u oči, puna dva sata, pregovarali su Vladimir Putin i Petro Porošenko, koji je ocenio da su razgovori bili "složeni i teški". Ukrajinski predsednik je rekao da će Kijev i Moskva početi konsultacije o zatvaranju granice. On je, takođe, kazao da će u bliskoj budućnosti biti napravljena "mapa puta" o hitnom prekidu vatre, ističući da će ovaj plan "morati da podrže obe strane".
Vladimir Putin je kazao da sa Porošenkom nije konkretno razgovarao o uslovima za prekid vatre. "Nismo o tome razgovarali detaljno. Iskreno govoreći, mi i ne možemo da govorimo o nekim uslovima za prekid vatre, o mogućim dogovorima između Kijeva, Donjecka i Luganska – to nije naša stvar, već stvar same Ukrajine", rekao je Putin. Po njegovim rečima, Rusija može samo da doprinese stvaranju situacije poverenja u toku tog eventualnog i, po njemu, izuzetno neophodnog, pregovaračkog procesa.
On je rezultate sastanka u Minsku ocenio kao pozitivne, ističući da će Moskva činiti sa svoje strane "sve za taj mirovni proces, ukoliko počne".
Putin je, takođe rekao da je dogovorena saradnja za dalje pružanje ruske humanitarne pomoći žiteljima istočne Ukrajine. On je kazao da predsednik Porošenko ne negira složenost humanitarne situacije, "koja se ne može opisati drugačije nego kao katastrofalna". Porošenko je potvrdio da su u vezi s isporukom nove ruske humanitarne pomoći postignuti "određeni dogovori".

Šteta po Rusiju

Putin je još naveo da su se Rusija, Ukrajina i EU dogovorili da ubrzaju razgovore u vezi sa sporazumom Ukrajine i EU o pridruživanju i ponovio da će Rusija morati da preduzme zaštitne mere ukoliko ne bude pronađeno rešenje, izražavajući nadu da će se Zapad sa uvažavanjem odnositi prema merama koje Moskva donosi radi zaštite svoje ekonomije. "Još jednom smo skrenuli pažnju našim partnerima da implementacija sporazuma Ukrajine i EU o asocijaciji, za rusku privredu donosi značajne rizike", rekao je Putin, koji je ranije naveo da će njegova zemlja od sprovođenja tog sporazuma pretrpeti štetu od preko 100 milijardi rubalja.
Ruski predsednik je rekao da je sa svojim ukrajinskim kolegom postigao dogovor i da se obnovi dijalog o energetici između Rusije i Ukrajine, uključujući i problem sa gasom. Putin smatra da je Ukrajina obraćanjem Arbitražnom sudu u Stokholmu lišila Rusiju mogućnosti da obezbedi olakšice za cene gasa. Po njegovim rečima, gasni spor između Ukrajine i Rusije nalazi se u "ćorsokaku", ali je "svakako potrebno o tome razgovarati".
– Gasprom je platio avans za tranzit ruskog gasa u Evropu, a ukrajinski Naftogas je uzeo, a zatim vratio taj avans, i praktično suspendovao tranzit našeg gasa ka evropskim potrošačima. Šta će dalje s tim biti? – upitao je Putin.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here