EPA/Pavel Golovkin
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom telefonskog razgovora informisao je turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana o ruskoj specijalnoj operaciji za zaštitu Donbasa, a takođe mu je detaljno objasnio glavne ciljeve i zadatke koji su postavljeni, saopštila je pres-služba Kremlja.

Ruski predsednik je saopštio da je moguće obustavljanje specijalne operacije samo ukoliko Kijev prestane sa borbama i ispuni zahteve Rusije.

– Istaknuto je da je obustavljanje specijalne operacije moguće samo u slučaju da Kijev prestane sa borbenim dejstvima i ispuni dobro poznate zahteve Rusije – saopštava pres-služba.

Putin je naglasio da se specijalna operacija Rusije u Ukrajinu odvija po planu i u skladu sa rasporedom.

– Oružane snage Rusije čine sve što mogu da spasu živote i osiguraju bezbednost civila. Precizni udari se izvode isključivo na objekti vojne infrastrukture – naglašava ruska strana.

Kako se navodi, posebno okrutno i cinično deluju nacionalističke, neonacističke formacije koje nastavljaju sa intenzivnim granatiranjem Donbasa i koji u ukrajinskim gradovima i naseljima koriste civile kao živi štit, uključujući i strance koje praktično drže kao taoce.

Putin je tokom razgovora skrenuo Erdoganu pažnju na činjenicu da bilo kakvi pokušaji Kijeva da odloži pregovarački proces nemaju perspektivu.

– Izražena je nada da će tokom planirane nove runde pregovora predstavnici Ukrajine pokazati konstruktivniji pristup koji u potpunosti uzima u obzir aktuelnu situaciju – ističe se.

Potvrđena je spremnost ruske strane za dijalog sa ukrajinskim vlastima i sa stranim partnerima u cilju rešavanja sukoba.

Putin je takođe potvrdio spremnost ruske strane da pruži svu neophodnu pomoć kako bi se turski državljani bezbedno evakuisali iz područja gde su u toku borbena dejstva.

Kako se navodi u saopštenju kabineta turskog lidera, Erdogan je tokom razgovora sa Putinom naveo da je Ankara spremna da doprinese mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini.

Erdogan pozvao Putina da proglasi prekid vatre

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da proglasi prekid vatre u Ukrajini, otvori humanitarne koridore i potpiše mirovni sporazum, saopštila je danas kancelarija turskog predsednika.

U saopštenju izdatom nakon jednočasovnog telefonskog razgovora, predsedništvo Turske je navelo da je Erdogan rekao Putinu da je Turska spremna da doprinese mirnom rešavanju sukoba, dodajući da bi prekid vatre ublažio zabrinutost zbog humanitarne situacije, preneo je Rojters.

Predsednik Erdogan je ponovio svoj poziv da zajedno utru put miru, saopštila je njegova kancelarija.

On je istakao važnost preduzimanja hitnih koraka za postizanje prekida vatre, otvaranje humanitarnih koridora i potpisivanje mirovnog sporazuma, stoji u saopštenju.

Dvojica lidera su, takođe, razgovarala i o bilateralnim odnosima.

2 COMMENTS

  1. Uslovi su odavno poznati i svakom je jasno da oklevanjem cena raste. Nagadjam koji je sledeci potez velemajstora. Reasenje je moguce brzim priznanjem poraza i potpisivanjem kapitulacije. Pobednik bi bio lud kad bi pristao na nekakvo dogovaranje. Time bi samo odlagao resenje problema.

  2. И ми тражимо од ердогана да се удаљи од БиХ,Косова и да призна геноцид над Арменијом.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here