Putin sprema iznenađenje Merkelovoj

0

Neka se Merkelova misli do sutra
 

Prema ruskim medijima, Putin će posetiti Krim prvi put od pripajanja tog ukrajinskog poluostrva Rusiji kako bi prisustvovao vojnoj paradi povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom. Taj plan, iako nije potvrđen, loše je prihvatio Berlin u kontekstu tenzija po pitanju ukrajinske krize.

 

"Kancelarka je direktno pitala" Putina tokom telefonskog razgovora i "on je ostavio otvorenim odgovor kad je reč o njegovom prisustvu", rekao je Štajnmajer u intervjuu nemačkoj televiziji WDR.

 

"Vojna parada nije dobra. Ako Putin bude učestvovao, to će još više zakomplikovati neke stvari koje su već sasvim dovoljno komplikovane", dodao je Štajnmajer.

Merkelova je u utorak ocenila da bi bila "šteta da 9. maj bude iskorišćen u kontekstu tenzija".

 

"Deveti maj je neverovatno važan dan vezano za pobedu nad nacizmom… Ja, lično, bila sam u Moskvi pre četiri godine za 9. maj, jer mi je bilo važno da pokažem da smo razumeli istoriju", rekla je nemačka kancelarka.

 

Putin je juče predložio direktan dijalog Kijeva i antivladinih demonstranata u jugoistočnoj Ukrajini za šta bi bilo potrebno odložiti referendum, ali su proruske snage to odbacile.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here