EPA-EFE
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Zajednički napori bivših sovjetskih zemalja svima idu u korist, uprkos fobijama iz prošlosti i zabrinutosti u vezi sa mogućim preporodom Sovjetskog Saveza, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin za televizijski kanal „Rusija 1“.

„Osećajući ove prednosti – a njih osećaju svi učesnici u ovom procesu, idemo dalje, preduzimamo nove korake i napredujemo“, citirale su „Vesti“ reči ruskog predsednika.

Prema njegovim rečima, nema ničeg iznenađujućeg u integraciji na postsovjetskom prostoru, osim toga što zemlje koje učestvuju u njoj „još nisu napredovale na tom putu“ kao što bi mogle, kako bi postale još efikasnije.

– Ipak, o tome se mora direktno govoriti: prevazilaženje neke fobije iz prošlosti i savladavanje straha od preporoda Sovjetskog Saveza i Sovjetske imperije, ipak je shvatanje da je udruživanje snaga svima od koristi ─ neizbežno probija sebi put – rekao je ruski lider i dodao da smatra da svi učesnici u integracionim procesima na postsovjetskom prostoru osećaju te prednosti.

Putin je dodao da je za republike bivšeg SSSR-a prirodno da povećavaju nivo konkurentnosti putem ujedinjenja.

On je podsetio da se u svim tim zemljama govori ruski jezik i ukazao na postojanje zajedničke infrastrukture.

– To je još jedna ogromna prednost integracije – objasnio je šef Rusije.

Putin je „otpor zapadnih kolega“ ka dijalogu sa Evroazijskim ekonomskim savezom objasnio strahom od konkurencije.

Istovremeno je istakao da se ne radi o vojnom, niti o političkom ─ već o ekonomskom udruženju.

– Međutim mi to želimo zato što je to način da se poveća blagostanje naših ljudi – objasnio je predsednik.

Evroazijski ekonomski savez je zvanično uspostavljen 1. januara 2015. godine i čine ga Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan. Kandidat je Tadžikistan, dok Moldavija ima status posmatrača.

3 COMMENTS

  1. Kad bi sve bivse komunisticke drzave nasle meru izmedju socijalizma i kapitalizma to bi bila prava dobrobit za sve narode. A kad bi se na tim principima udruzili sa drzavama zapadne Evrope onda bi to dovelo do dobrobiti celog sveta jer bi se na taj nacin oslobodila juzna Amerika i Afrika on negativnih uticaja SAD-a i drugih. A to bi pomoglo SAD-u da se vrati sebi pre nego sto pocne da puca po svim savovima. Nama treba normalna drzava SAD, a ne ni da eksploatise ceo svet, niti da, zbog svoje obesti, sutra pukne, ato ce biti neminovno ako nastavi ovim putem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here