Pexels

Rad od kuće, koji se kao praksa odomaćio u mnogim profesijama za vreme pandemije, očigledno više nije toliko popularan prema poslodavcima.

Naime, advokatska firma “Herbert Smit Frihils”, nedavno je sprovela istraživanje koje je otkrilo da 37 odsto australijskih kompanija planira da drugačije plaća zaposlene ako odluče da rade od kuće, dok 83 odsto preduzeća očekuje da će njihovo osoblje provoditi više vremena u kancelariji u naredne dve godine.

Anketa ove kompanije, pod nazivom „Budućnost posla“, obuhvatila je 500 ključnih donosilaca odluka o pitanjima u vezi sa radnim mestom i objavljena je početkom ove nedelje. Nalazi su potvrdili trend povratka ka kancelarijskom radu, koji je počeo da se vraća sa normalizacijom situacije posle pandemije.

Više od trećine ispitanika reklo je da planira da, u nekom trenutku, u narednih tri do pet godina, napravi razliku između plata zaposlenih koji rade od kuće i onih u kancelariji. Oko 13 odsto ispitanika se izjasnilo da bi zaposleni koji rade na daljinu trebalo da očekuju manje plate.

Ovi planovi bi mogli da dovedu do potencijalne borbe sa sindikatima, koji su se snažno opirali pozivima za manje plate radnika koji svoj posao obavljaju van radnog mesta.

Oko 38 odsto australijskih preduzeća je, takođe, najavilo da sada očekuju da zaposleni „zarade pravo da rade od kuće“, gledajući na taj vid fleksibilnosti kao na nagradu za dosledan trud.

Na globalnom nivou, ova advokatska firma je otkrila da 68 odsto kompanija još uvek ima planove za procenu učinka na osnovu produktivnosti, a ne radnih sati, što je mera koja se smatra pogodnijom za one koji rade od kuće.

Međutim, ta brojka je pala za više od 15 odsto od 2021. godine, pojačavajući ideju da se mnoge kompanije udaljavaju od planova za fleksibilnija radna mesta.

Planovi da se radnicima omogući da biraju svoje sate, radno okruženje i praznike još više su opali, a broj ispitanika koji se pridržavaju ove politike naglo je „skliznuo“ sa 85 odsto u 2021. na 43 odsto u ovogodišnjem istraživanju.

Uprkos tome, istraživanje je otkrilo da se preduzeća i dalje suočavaju sa značajnim otporom zaposlenih, pri pokušajima da zahtevaju povratak u kancelariju. Pri tome, različite organizacije imaju različite pristupe privlačenju osoblja nazad na radno mesto.

Pored nalaza o fleksibilnom radu, advokatska firma HSF je takođe izvestila da uvođenje veštačke inteligencije na radnom mestu dobija na snazi, uprkos zabrinutosti za način na koji će reagovati zaposleni.

Oko 56 odsto australijskih poslodavaca veruje da će veštačka inteligencija značajno promeniti veličinu i sastav njihove radne snage u narednih tri do pet godina, a 65 odsto planira da napravi velike promene u svojoj strategiji automatizacije.

Ovo se procenjuje uprkos tome što 34 odsto ispitanika očekuje da će gubitak posla usled usvajanja veštačke inteligencije izazvati reakciju zaposlenih.

Na globalnom nivou, 69 odsto ispitanih reklo je da će usvajanje nove tehnologije biti glavni pokretač novih politika na radnom mestu u naredne tri godine, ali se 20 odsto firmi ipak odlučilo da ne konsultuje zaposlene pre implementacije novih digitalnih rešenja.

Kako vratiti radnike u kancelarije?

Partner advokatske firme HSF Natali Gaspar kaže da postoji samo nekoliko organizacija koje zahtevaju potpuni povratak na radno mesto, i da to nailazi na značajan otpor zaposlenih.

– U Australiji vidimo niz pristupa za vraćanje ljudi u kancelariju. Neki poslodavci i dalje koriste blage podsticaje, kao što su timski ručak sredom, timska pića ili vanposlovne aktivnosti određenim danima. Neki koriste više direktan pristup: morate biti u kancelariji u sredu, četvrtak i petak, na primer – rekla je Gaspar.

Zanimanja na daljinu

Rad od kuće je i dalje idealno okruženje za mnoge Australijance nakon pandemije. Dok se većina korporativnih radnika vraća u kancelariju, na raspolaganju su i dalje mnoga zanimanja za rad na daljinu. Internet stranica za traženje posla Indeed je sastavila listu 15 najboljih poslova koji se rade od kuće, a koji su dobro plaćeni. Ako ste zainteresovani da sebi obezbedite solidno ili dobro plaćen posao koji se obavlja od kuće, ova tabela bi mogla da bude od pomoći:

Top 15 dobro plaćenih poslova za rad od kuće

Zanimanje                                                           Prosečna plata

  1. Tehnička obrada teksta $91.854 godišnje
  2. Digitalni marketer $91.339 godišnje
  3. Veb programer $80.429 godišnje
  4. Autor tekstualnih sadržaja $78.219 godišnje
  5. Programer $77.039 godišnje
  6. Prevodilac $43,73 na sat
  7. Bloger $1.600 nedeljno
  8. Specijalista za zapošljavanje $72.340 godišnje
  9. Marketing konsultant $71.157 godišnje
  10. Agent prodaje $69.701 godišnje
  11. Grafički dizajner                 $66.282 godišnje
  12. Tutor $31,68 po satu
  13. Službenik korisničkog servisa $57.468 godišnje
  14. Unos podataka $26,59 po satu
  15. Virtuelni asistent $25,27 po satu

1 COMMENT

  1. Sve zavisi od posla. I od poslodavca naravno. Neke profesije mogu da se rade od kuće i ne vidim razlog zašto se firme opiru tome. Ako misle da će produktivnost u kancelarijama biti veća nego kod kuće, to je njihova slaba organizacija posla. Profesije koje su na listi u tekstu, mogu da se obavljaju od kuće, na primer prevođenje ili web dizaj, programiranje, itd. Čak i bolje nego iz kancelarije gde ima ometanja, putovanja do posla koja se veoma zamorna, buling, itd.
    Iznanadjuje me što se javio obratan trend, da poslodavci više naginju ka radu iz kancelarije nego iz kuće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here