Radijacija u Bilu!

0

 

Bil na udaru radioaktivnog zračenja
 

U gradiću Bil još 2012. godine stručnjaci su otkrili da na području bivše gradske deponije ima radioaktivnog radijuma. Stručnjaci Saveznog zavoda za zdravlje (BAG) utvrdili su i izmerili na pomenutom području visoke vrednosti radioaktivnog zračenja, ali o tome vlasti ćute, navodno sa razlogom da se ne stvara panika kod stanovništva – piše švajcarski list "Sontagszeitung " uz objašnjenje da lokalne, kantonalne i federalne vlasti znaju za taj radijum godinu i po dana, ali su odlučile da ništa ne objavljuju kako ne bi došlo do panike stanovništva u gradiću od 50.000 ljudi, u kantonu Bern.
Da zlo bude još veće deponija je 50-ih godina pretvorena u obradivu njivu. Stara deponija se prostire na površini od 20 fudbalskih igrališta, i nakon pretvaranja prostora u obradivo zemljište, stanovnici su zasadili povrće i izgradili kuće. Na pojedinim mestima izmerena je radijacija od 300 mikrosiverta na sat, a to je 100 puta više od dozvoljene doze zračenja za deponije.
"Sontagszeitung" navodi da je tri sata boravka na takvom mestu jednako dozi zračenja koju čovek sme da primi za godinu dana. List navodi da će tek u julu početi ispitivanja podzemnih voda na tom području.
Fransoa Bohud, predsednik Savezne komisije za zaštitu od zračenja i monitoring radioaktivnosti, kritikovao je ćutanje vlasti u vezi s ovim slučajem. Odbornik opštine Bil Barbara Švikert iz pokreta Zeleni takođe je oštro kritikovala vlasti što su tako dugo ćutali o radioaktivnosti deponije u Bilu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here