RAFAL U NEZGODNOG SVEDOKA

0

 

Amaterima na tajkuna: Milan Beko

Milan Beko, jedan od najmoćnijih srpskih biznismena koji je teško ranjen u sačekuši ispred porodične kuće u beogradskom elitnom naselju Senjak, nalazi se van životne opasnosti posle operacije koju je vodio lično ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Policija je posle atentata, u petak uveče, pokrenula akciju Vihor u kojoj je učestvovalo 300 policajaca. U potrazi za napadačima blokiran je Beograd i pojačane kontrole na svim granicama. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je uveren da će napadači biti brzo pronađeni, jer je ostalo puno tragova iz njih. Sve ukazuje da je napadač imao pomagača. Nezvanično se čuje da su nađeni DNK tragovi na opušcima na mestu pucnjave, kao i na čaurama, pa se spekuliše da atentatori nisu mnogo vodili računa da prikriju tragove. To ukazuje na mogućnost da nemaju policijski dosije, zbog čega bi mogli da budu ili amateri ili strani državljani.

STOJANOVIĆ: Ništa nije slučajno
Predsednik Odbora za bezbednost Momir Stojanović kaže da je u svetu biznisa sve moguće i da nije isključeno da Beko ima neke nerazjašnjene račune, ali i ističe da u Srbiji više ništa nije slučajno.
– Ni povratak Šešelja, ni incident sa albanskim premijerom, ni ovaj atentat… Pokušaji destabilizacije su prisutni, ali je nemoguće vratiti devedesete u Srbiju. Naša zemlja je spremna da se izbori s kriminalom – kaže on.

 

Biznis čovek iz senke
Milan Beko je rođen 1961. u Herceg Novom, završio je Saobraćajni fakultet u Beogradu 1997. godine. Nije bio član nijedne partije, ali je bio ministar za ekonomsku transformaciju u socijalističkoj vladi Mirka Marjanovića krajem 90-ih, ministar privrede u saveznoj vladi Momira Bulatovića, a na izborima 2000. godine vanstranački kandidat JUL-a. Radio je kampanju za Zorana Đinđića 1993, u agenciji Spektra sa Vladimirom Popovićem Bebom, posle čega ulazi u biznis. Tokom štrajka glađu 2011. obišao je u bolnici tada opozicionog lidera SNS-a, sada šefa države Tomislava Nikolića i rekao da su prijatelji. Nazivan je "čovekom iz senke", jer je bio posredni i neposredni učesnik nekih od najvećih privatizacija u zemlji, među kojima i onih čije preispitivanje traži Brisel, poput Luke Beograd i "Večernjih novosti".
Za pljačku C marketa nedavno preminuli bivši direktor te firme Slobodan Radulović ga je teško optužio. Nedavno je pominjan kao kandidat za mesto direktora Železnica. Otac je četvoro dece.

 

Svedok saradnik?
Milan Beko je više puta saslušavan zbog privatizacije Luke Beograd u kojoj se pominje i Miroslav Mišković, a premijer Aleksandar Vučić je u maju 2013. rekao da je ovaj biznismen pod istragom. Tada se spekulisalo i da je teško optužio Miškovića rekavši da je vlasnik Delta holdinga bez njegovog znanja izvlačio novac iz Luke i da bi mogao da bude ključni čovek u nekim postupcima protiv Miškovića.

Da verovatno nije reč o profesionalnim ubicama, ukazao je i ministar policije Nebojša Stefanović navodeći da je napadač pucao sa razdaljine od svega metar, da su od četiri metka dva pogodila Beka, ali ne u vitalne organe, kao i da je jednom od napadača delimično spala kapuljača, pa se vidi deo lica. Snimci sa video-nadzora se pažljivo gledaju, a pošto je bila ugašena samo ulična svetiljka ispred Bekove kuće, pretpostavka je da je duže vreme praćen, kako bi se utvrdile njegove dnevne aktivnosti.
Beogradom su se juče pronele brojne glasine o motivima atentata, od onih da biznismen duguje veliki novac ruskim tajkunima, da je "nezgodan svedok", kao i da bi sačekuša nalik ubistvima biznismena i političara 90-ih, mogla da ima za cilj "izazivanje haosa u Srbiji".
Beko je javnosti poznat kao čovek koga su pratile kontroverze, sumnjive privatizacije srpskih preduzeća i dobri odnosi sa mnogim političarima.
Načelnik beogradske policije Veselin Milić je rekao da policija nije imala indicije da je Bekova bezbednost ugrožena. Moguće je, kaže bivši koministar policije Božo Prelević, da je srpski biznismen nekome neprijatan svedok.
– Iza atentata se mogu kriti ljudi s mnogo novca. Ako Beko preživi, a nadam se da hoće, on može da zna ko su nalogodavci, ali pitanje je da li bi smeo i da ih obelodani. Iz njegovih skorašnjih poslova, kontakata i podataka o tome s kim je razgovarao, može naslutiti ko se uplašio za neke pare ili neko svedočenje – kazao je Prelević, napomenuvši da je Srbija neregularna zemlja u kojoj se ne može zaraditi na čist način.
Sa Bekom je u više privatizacija u Srbiji učestvovao biznismen Miroslav Mišković, optužen za malverzacije sa putarskim preduzećima, ali se među prijateljima koji su sinoć došli pred Urgentni centar nije pojavio. Došli su, između ostalih, biznismeni Toplica Spasojević i Miodrag Kostić, lider LDP-a Čedomir Jovanović i advokat Zdenko Tomanović.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here