Umire ranjena haška zver

0

Šetnjom Beogradom, više desetina hiljada građana Srbije, Republike Srpske i Crne Gore proslavilo je juče povratak iz Haškog tribunala lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.
Mirnom šetnjom, istom onom trasom sa koje je i ispraćen 2003. godine u Haški tribunal, od Trga Republike preko Slavije do Terazija, okupljeni su na simboličan način dočekali i pozdravili Šešelja. Skup je prošao bez i najmanjeg incidenta, a o tome da baš sve protekne u najboljem redu brinulo se oko 1.000 pripadnika stranačkog obezbeđenja kao i jake snage Žandarmerije koje su bile raspoređene oko Narodne skupštine i Predsedništva Srbije.
– Kao što sam obećao pre 12 godina, rasturiću Haški tribunal. Sada sam došao da vam podnesem izveštaj: ostavio sam tamo ranjenu zver da krvari, ali tamo su i dalje naši sužnji, i sudi im se zato što su Srbi – rekao je Šešelj na mitingu SRS-a pod nazivom Povratak pobednika.
Šešelj je istakao da su vlast i njena politika naopako nasađeni i da je Srbiji neophodna nova ekonomska politika, savezništvo s Rusijom i okretanje Istoku.
– Nećemo čekati ceo mandat, izbori će biti sledeće godine. Porazićemo vlast nacionalnim, ekonomskim i socijalnim argumentima – rekao je Šešelj.
Okupljeni su nosili zastave SRS-a, zastave s likovima Šešelja i predsednika Rusije Vladimira Putina, a pre mitinga nastupili su pevači Andrija – Era Ojdanić i Baja Mali Knindža.

Pobeda malih naroda

Akademik ruske Akademije nauke i umetnosti, Slobodan Jarčević takođe je bio na ovom mitingu. On ocenjuje da je Šešelj u Hagu srušio ne samo optužnicu, već i čitavo ustrojstvo novog svetskog poretka globalizma.
– Šešeljeva pobeda u Hagu je ujedno i pobeda svih malih, siromašnih ugnjetavanih naroda i država – naglasio je Jarčević.

– Srbi su napokon, kako i dolikuje dočekali junaka iz Haga, a da se nisu obrukali. Sa Pala sam putovao celu noć, ali nije mi bilo teško. Srce mi je puno što je Šešelj dočekan kako dolikuje našoj slavnoj tradiciji – kaže 46-godišnji Milomir Trovković sa Pala.
Među okupljenima su primećeni i transparenti Srba iz Ugljevika, Gacka, Teslića, Bijeljine i drugih mesta. Zorica Knežević (50) iz Loznice ističe da je u Beograd došla da pozdravi čoveka koji je Haškom tribunalu pokazao kako se brani Srbija i srpstvo.
– U Hagu je na pravdi Boga bio zatvoren 12 godina, ali se vratio kao heroj – kaže Knežević.
Sa ovim se slaže i Milan Prijević, 20-godišnji student iz Beograda.
– Pomno sam pratio Šešeljevo suđenje, bila je to dominacija prava i pravde nad globalističkom nepravdom. Nisam član nijedne stranke, ali sam došao da dočekam pobednika – kaže Prijević.
Akademika i nekadašnjeg ministra Republike Srpske Aleksu Buhu zatekli smo dok je pomno pratio prolazak kolone koju je predvodio Šešelj sa najvišim članovima rukovodstva.
– Nikada nisam bio u naročito dobrim odnosima sa Šešeljem i ovde sam se zatekao slučajno, ali sam morao da propratim i pozdravim ovaj događaj. Najvažnije je da sve prođe bez incidenta i da se Šešelj vratio svojoj porodici – kratko je za "Vesti" rekao Buha.
Čitav skup su obezbeđivale dve ekipe Hitne pomoći, ali na sreću uopšte nisu imale posla.
 

VUČIĆ: MMF i Železara preči od Šešelja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ima mnogo važnijih poslova nego da se bavi dolaskom lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja iz pritvora u Hagu i naveo dogovor o Železari Smederevo i pregovore sa MMF-om.
– Toliko sam se priča naslušao o nekim tajnama koje će Šešelj otkriti da stvarno nemam šta da kažem. Imamo mnogo važnijih stvari: dogovor oko Železare, FAP, pregovori sa MMF-om… – kazao je Vučić.
On je rekao da ne strahuje od toga da će se neki koji su nezadovoljni svojim pozicijama u Srpskoj naprednoj stranci vratiti radikalima, dodavši da je dobro da svako pokaže svoje lice.
– Ko god želi da ide, vrata su mu uvek otvorena – kazao je Vučić.
On je ocenio da je dolazak Šešelja pokazao da u Srbiji "postoji soj ljudi koji je ostao u devedesetim godinama, i sa takozvane građanske i sa takozvane nacionalističke strane".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here