Rasejanje je opet potcenjeno

0

Demagoški potez: Janko Veselinović
 

– Mi smo za dve godine, od Ministarstva preko Kancelarije, po kratkom postupku došli do najnižeg državnog institucionalnog nivoa u odnosima sa sopstvenim rasejanjem. Ukidanje Ministarstva za dijasporu, a sad i Kancelarije, uz ponovno obrazloženje o neophodnosti finansijske uštede i racionalizacije državnih kadrova, čist je demagoški pristup. Nikakve uštede niti racionalizacije nije bilo posle gašenja Ministarstva, kao što je neće biti ni ukidanjem Kancelarije, jer i prema najnovijem Zakonu o ministarstvima, svi zaposleni prelaze u novoformiranu Upravu pri MSP-u. Dakle, ne radi se o štednji i smanjenju državnog aparata, već se nastavlja degradiranje odnosa države Srbije sa dijasporom, iako dijaspora godišnje pošalje više od četiri milijarde dolara u Srbiju – istakao je Veselinović u izjavi za "Vesti" .

On smatra da Kancelariju za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu nije trebalo gasiti i zato je uložio amandman na Zakon o ministarstvima, ali je odbijen.

– Mi smo dijasporu i ovog puta potcenili i zapostavili. Nije sporno, a i celokupnoj javnosti je poznato, da kadrovskim rešenjima i radom Kancelarije nisu bili zadovoljni članovi Vlade Srbije, delegati Skupštine dijaspore, neki čelnici i pripadnici dijasporskih organizacija, kao i pojedini članovi skupštinskog Odbora za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Zakon o dijaspori se gotovo uopšte ne primenjuje. Evo, na primer, po tom Zakonu predsednik države Srbije dužan je da svaka tri meseca sazove radni sastanak sa Srbima u regionu, a unazad dve godine održan je samo jedan takav susret i jedan protokolarni svečani prijem. Ali, zbog svega pomenutog, nije trebalo gasiti Kancelariju, jer je bila direktno potčinjena Vladi Srbije. Bolje rešenje bilo bi da je država unazad dve godine reagovala na pritužbe, koje su stizale nadležnim organima kako iz rasejanja tako i od zaposlenih iz same Kancelarije, pa vršila redovnu kontrolu rada i utroška novca, a po potrebi i izmenu kadrova – kaže Veselinović.
 

Vučić zaboravio zemljake

Premijer Aleksandar Vučić pred poslanicima u Skupštini Srbije, tokom tročasovnog iznošenja ekspozea o programu novog saziva Vlade Republike Srbije, juče nije pomenuo ni "d" od dijaspore, ni "s" od Srba u regionu.
– To je loša poruka i još jedan dokaz da su naše evropsko i prekomorsko rasejanje, kao i Srbi u regionu potpuno zaboravljeni. I da gašenje Kancelarije nije bilo samo u funkciji uštede i racionalizacije. Sad je očigledno da se radi o totalnom marginalizovanju i daljem institucionalnom urušavanju odnosa sa gotovo četiri miliona Srba koji žive izvan granica Srbije – ocenio je Janko Veselinović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here