Tanjug
Aleksandar Bocan-Harčenko

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je Rusija oduvek podržavala interese Beograda, kada se radi o situaciji na Kosovu i naglasio da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

On je nakon polaganja venaca na grob poslednjeg ruskog izaslanika u Beogradu pred izbijanje Prvog svetskog rata, Nikolaja Hartviga, a povodom obeležavanja ruskog Dana diplomatije, istakao da Rusija ima isti stav i kada je u pitanju situacija u Bosni i Hercegovini.

– Radićemo zajedno kako bismo sprečili planove decentralizacije i oduzimanja punomoćja od srpskog naroda u BiH, jer je to važno pitanje, kako za Srbiju i Repubilku Srpsku, tako i za stabilnost na celom Balkanu i Evropi – kazao je Bocan-Harčenko.

Prilikom ceremonije odavanja pošte Hartvigu na beogradskom Novom groblju, ambasador Bocan-Harčenko zahvalio je svim srpskim zvaničnicima koji su uputili njegovoj zemlji čestitke povodom praznika.

– Čestitke povodom Dana diplomatije koje svake godine dobijamo od predstavnika Srbije govore o tome da je naša diplomatija u Srbiji izuzetno poštovana, uvažavana i cenjena i predstavlja primer najbolje međunarodne delatnosti – kazao je Bocan-Harčenko.

Naglasio je da spoljnu politiku njegove zemlje određuje predsednik Rusije Vladimir Putin i da ona nailazi na veliku podršku i razumevanje od strane Srbije.

Naveo je da se međunarodna politika Rusije ogleda u zalaganjima i garanciji za globalnu bezbednost, ali i u težnjama sprečavanja širenja NATO-a, koje se, kako je rekao, podudaraju sa statusom neutralnosti Srbije.

– Širenje NATO-a nije donelo regionu nikakvu stabilnost i bezbednost, već je doprinelo dodatnim podelama – istakao je ruski ambasador, podsetivši da je NATO odgovoran za bombardovanje Srbije 1999. godine.

Kada su u pitanju aktivnosti Rusije i Srbije i bilateralni odnosi dve zemlje, ambasador je rekao da je Dan dipolomatije dobra prilika da se pogleda unazad šta je urađeno i šta su rezultati zajedničke saradnje.

Ocenio je da su dve zemlje mnogo toga uradile, bez obzira na situaciju sa pandemijom, na šta su predstavnici država obostrano ponosni.

Prema rečima amasadora, saradnja dve zemlje ogleda se u bliskim odnosima predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, koji su se u novembru prošle godine sastali u Sočiju, a potom imali i više telefonskih razgovora i političkih konsultacija.

Trenutno najaktuelnija tema je borba sa pandemijom, kazao je Bocan-Harčenko i izrazio zadovoljstvo što se ruska vakcina Sputnjik proizvodi u Srbiji, i što dve države imaju izvanredne rezultate u oblasti nauke i istraživanja.

Na svečanosti obeležavanja Dana diplomatije među predstavnicima ruske ambasade bio je i direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov.

3 COMMENTS

  1. Gos Harčenoko ja ko građanin Srbije molim vas nemojte vi više nikada da branite naše pa i ničije interese nigde jer uvek kad ste to radili ta vaša usluga je nas koštala jako skupo uzeliste triput više od nas da ne nabrajam svi to znamo i samim tim naša država je pretrpela razne sankcije i pritisiak od drugih država u svetu i to postaje ko corona nikako dase olečimo od vaše otimačine i virusa zato imate vi dosta vaših problema sad bavitese snjima nas ostavite na miru mičemo sami ko narod rešavati naše nesuglasice i probleme mislim dssam jako jasan bio zato unapred hvala i doviđenja.

    • Stefan,
      Vi ste samo gradjanin Srbije i nije bas lepo da se tako izjasnjavate. Priznajem, stari su stvorili sve postojece probleme ali to nije razlog negodovanja. Mozete slobodno da napustite upropscenu zemlju i trazite bolje. Ni ja nisam za pomoc, ali sta se moze ocekivati u sadasnjem polozaju? Tvrdio sam da su komunisti zavadili narod i sad se kriju iza njega. Ne, nisu oni narod zavadili, samo su otkrili svoju naivnost. Narod je oduvek bio neslozan. Preko noci su postali turbonacionalisti i doveli zemlju u propast. Narod sad moze da bira samo izmedju dva zla. Misljenja sam da su Rusi manje zlo. Ako potomci crvenih neizostavno hoce da dovrse posao predaka, onda su Rusi jedini spas – za sve. Da ni oni ne pomazu zabe, jasno je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here