EPA

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Moldaviji Kent Dojl Logsdon smatra da Pridnjestrovlju treba dodeliti poseban status.

– Želimo da učinimo sve što možemo da bi se sačuvali celovitost i bezbednost Moldavije. Izlaz iz krize vidimo u davanju posebnog statusa Pridnjestrovlju u sastavu Moldavije – rekao je ambasador novinarima tokom posete moldavskom gradu Balciju.

Diplomata je naglasio da se SAD zalažu za obnavljanje političkih pregovora Tiraspolja i Kišinjeva u formatu “5 + 2”.

– SAD će i ubuduće podržavati rešavanje sukoba u tom formatu. To je dugotrajan proces, ali u njegovoj osnovi je mirovno rešavanje sukoba, odnosno ono što živote ljudi na levoj i desnoj obali čini boljim – rekao je Logsdon.

Ranije je vicepremijer Moldavije za reintegraciju Oleg Serebrjan izjavio da je format “Pet plus dva” za rešavanje pridnjestrovskog sukoba prestao da bude funkcionalan usled zaoštravanja odnosa Ukrajine i Rusije. Zvanični Kišinjev, međutim, u ovom trenutku ne insistira na tome da se taj format promeni.

U pregovorima o rešavanju pridnjestrovskog pitanja u formatu “5 + 2” učestvuju Kišinjev i Tiraspolj kao strane u konfliktu, Rusija, Ukrajina i OEBS u svojstvu posrednika, kao i Evropska unija i SAD u svojstvu posmatrača.

Pridnjestrovlje, u kojem su 60 procenata stanovništva Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da na silu reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here