EPA/Vladimir Smirnov
Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan posetiće danas Kijev, a najavljeno je da će tokom posete biti potpisano desetine sporazuma između Ukrajine i Turske.

To je najavio ukrajinski ministar Denis Šmigal.

Ankara ima dobre odnose sa Kijevom i Moskvom, ali se protivi ruskoj politici u Siriji i Libiji, kao i činjenici da se Krim pripojio Rusiji 2014. godine, preneo je Rojters.

Iako ojačava saradnju sa Rusijom po pitanju odbrane i energije, Turska je prodala dronove Ukrajini, što je naljutilo Moskvu, dodaje britanska novinska agencija.

Erdogan se ponudio da bude posrednik između Moskve i Kijeva, ali je takođe naglasio da je protiv ruske invazije u Ukrajini.

“Intenzivnirali smo razgovore sa našim turskim partnerima kako bismo osigurali da sporazum o slobodnoj trgovini izađe u susret ukrajinskim firmama”, kazao je Šmigal na vladinom sastanku.

Vrednost trgovine između Turske i Ukrajine iznosila je sedam milijardi dolara u 2021. godine, a vrednost izvoza ukrajinskih proizvoda 4,1 milijardu.

2 COMMENTS

  1. Kreni etdogane da pre docekamo cepanje i kraj turske. Mislili smo da znas koliko je sad i eu zaljubljena u tursku pogotovo tebe
    Super.

  2. Ovaj vuče opasne poteze u Politici igra sa figure strašno ko dasu sa Putinom istu školu učili Prkose SAD EU svima redom nemare za ničim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here