pixabay.com

Ako ga već imate, ili ste u rizičnoj grupi, pokušajte vežbanjem da očuvate zdravlje srca.

Visok krvni pritisak je veliki rizični faktor za razvoj bolesti srca, a retko će se otkriti kroz simptome pa je potrebno povremeno ga proveravati, a lekar bi to trebalo da učini kao deo opšteg pregleda zdravlja.

Gojaznost je jedan od uzroka nastanka visokog krvnog pritiska, a u rizičnoj grupi su i pušači, oni koji uživaju u prevelikim količinama alkohola, kao i osobe koje izbegavaju vežbanje. Vežbanje je veliki deo zdravog života, a preporuka stručnjaka je otprilike 150 minuta aktivnosti nedeljno.

Ovo su vežbe kojima bi trebalo da se posvetite:

Hodanje

U studiji objavljenoj prošle godine otkriveno je da jutarnje brzo hodanje u trajanju od 30 minuta deluje na snižavanje krvnog pritiska kod starijih i gojaznih ljudi.

Za žene se zaključilo da je samo pauza od sedenja u trajanju od tri minuta, svakih 30 minuta, povećala dobrobit jutarnjeg hodanja. Dobra je vest da vam za hodanje ne treba specijalni program ili teretana, samo malo prirode i staza. A prema najnovijoj studiji, svaki korak je važan.

Aerobne vežbe za zdravlje srca

Poruka je jasna: Redovno vežbanje je dobro za vaše srce. Ali, da li su sve jednako važne kada je u pitanju visok krvni pritisak i zdravlje srca? Ne uvek, navodi dr Luk Lafin, kardiolog na klinici Klivlend.

Aerobne vežbe, poput brzog hodanja, trčanja ili vožnje sobnog bicikla, najbolje su vežbe za osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska. Ali, to ne znači da su drugi oblici vežbanja loši, radi se o tome da su aerobne aktivnosti najbolje za rad srca i imaju najjači efekat kada je u pitanju snižavanje krvnog pritiska.

– Najbolja stvar koju možete da učinite za snižavanje krvnog pritiska jeste uvođenje što više ovakvih treninga – ističe kardiolog Majk Farbanik i dodaje da to može da se odnosi i samo na brzo hodanje.

Plivanje, vožnja bicikla ili preskakanje užeta su takođe odlične opcije, a koju god da aktivnost ove vrste odaberete sigurno će vam pomoći da izgubite višak kilograma, normalizujete rad srca i umanjite reakciju na stres, za kojeg svi znamo da vremenom može da utiče na porast krvnog pritiska. Lekar ističe kako bi promene trebalo da vidite već za nekoliko nedelja.

On naglašava da se mora imati u vidu da tokom vežbanja može doći do povišenja pritiska uz ubrzane otkucaje srca, što je sasvim normalno. Dobrobit vežbanja neće nestati dokle god ne preskačete rutinu.

Vežbe snage

Bez problema možete u svoj trening ubaciti vežbe snage, posebno u poslednja dva dana u nedelji. Ali lekar naglašava da može doći do trenutnog porasta krvnog pritiska, što može biti opasno ako ne znate da vas on muči. Taj porast može da bude veliki, ako podižete previše teških tegova, piše Ordinacija.

Ako planirate upravo takav trening, važno je prvo da dobijete odobrenje lekara kako biste sigurno znali da nema opasnosti.

– Aerobne aktivnosti imaju veliku ulogu u kontroli krvnog pritiska – navodi dr Farbanik i dodaje da će one poboljšati rad kardiovaskularnog sistema, regulisati otkucaje srca i protok krvi i tako uticati na snižavanje krvnog pritiska.

Više od običnog vežbanja

– Vežbanje nije zamena za lekove, a ako morate da ih koristite, važno je da ne prekidate terapiju – ističe dr Farbanik.

Dok je bilo kakva vrsta aktivnosti dobrodošla, mora se kombinovati i s drugim navikama. One uključuju zdravu ishranu, izbegavanje prevelikog unosa soli, prestanak pušenja i prestanak konzumiranja alkohola, ali i održavanje zdrave telesne težine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here