Bakina kuhinja

Ljudima koji su smršali i uspeli da zadrže novu težinu zajedničko je što su promenili način života. To znači da su nastavili da paze koliko i šta jedu i da su shvatili zašto se prejedaju.

Većina dijeta ne vodi takvim promenama jer je dugoročno nemoguće hraniti se vrlo restriktivno, pogotovo nakon što se postigne željena težina pa nestane motivacija.

– Nikakve restriktivne dijete i nagle promene nisu dobre. Preporučuje se postupno smanjivati unos kalorija, za početak na dan 300-500 manje – kaže nutricionistkinja Sandra Marić Bulat.

Pri izboru dijete razmotrite u koju biste zamku mogli da upadnete i da ne stignete do cilja. Ako je ona suprotna vašim navikama, nije za vas. Ako nemate vremena za kuvanje, samo će vas frustrirati dijeta u kojoj morate pripremiti svaki obrok. “Ako nije u skladu s vašim načinom života, teško ćete se je pridržavati”, ističe američka nutricionistkinja Džoj Bauer.

Ako treba da skinete nešto više kilograma, dijeta bi trebalo da vam i snizi nivo holesterola, šećera u krvi, pritisak… Ako se posle dva-tri meseca ne promeni ništa od toga, niste odabrali pravi put.

Razdražljivi ste? Prekinite dijetu

Ako ste razdražljivi, nedostaje vam ugljenih hidrata. Utiče li vam dijeta na raspoloženje, pre ćete utopiti tugu u hrani posle stresnog dana na poslu.

Ne izbacujte celu grupu namirnica

Dijete koje zabranjuju cele grupe namirnica dugoročno su neodržive.

– Sve su dijete opasne, pogotovo one koje izbacuju određene grupe namirnica. Ne unosite li ugljene hidrate, možete osetiti manjak energije, koncentracije, prouzrokovati oštećenja jetre, bubrega… – ističe nutricionistkinja Sandra Marić Bulat.

Mršavite bez dijete: Prestanite da jedete kada ste umereno siti

Ako mršavite samo zato što ih ne jedete, umesto da jedete manje obroke, počećete da se debljate čim zagrizete pecivo.

Spor gubitak kilograma, brzo odustajanje

Brzi rezultati su snažan motivator. Ako posle nedelju dana vaga ne pokazuje manje kilograma, verovatno ćete se razočarati i odustati. Izgubite li barem nakupljenu vodu, bolje ćete se osećati. Istraživanje Univerziteta u Floridi pokazalo je da su žene koje su brzo mršavile izgubile više kilograma i uspešnije održavale novu težinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here