pixabay.com

Dva najveća žarišta na Balkanu jesu politička blokada u Bosni i Hercegovini i pregovori Srbije i Kosova, smatra Odbor za oružane snage Senata SAD na saslušanju o stanju u području bezbednosti u jugoistočnoj Evropi.

Kako prenosi Tanjug, učesnici su se složili da je neophodan jači angažman SAD u regionu jer nestabilan i konfliktan Balkan podriva američku nacionalnu bezbednost i diplomatsko povlačenje bilo bi veliki američki poraz.

Bugajski smatra da će specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer više biti uključen u krizu u Bosni i Hercegovini nego u onu sa Kosovom.

Dejmon Vilson, izvršni potpredsednik Atlantskog saveta, navodi da je Rusija manje fokusirana na održavanje svog ograničenog uticaja u regionu, a više na narušavanje američkog uticaja remećenjem procesa integracija u NATO i Evropsku uniju.

Kinu zanima biznis, a ne podele

Kad je reč o uticaju Kine na region, stručnjaci smatraju da je ekonomija primarni cilj te zemlje, koja preko Balkana želi da uđe na tržište Evrope.

– Kineska ulaganja, posredstvom inicijative “Pojas i put”, velikog kineskog programa za infrastrukturu i povezanost, naglo su povećale ekonomski uticaj Pekinga u regionu, kaže Dejvid Šulman, viši savetnik Međunarodnog republikanskog instituta.

On zaključuje da Kina ima koristi od regionalne stabilnosti i ne želi da izaziva unutarašnje podele, podrivanje pristupa EU ili umanjenje poverenja u demokratske sisteme.

1 COMMENT

  1. Pa ovi samo lazu i kake. Pa vi ste izazvali ratove na Balkanu, vi zapad.
    I vi sada pokusavate da okupirate ceo balkan ali vam neide za rukom jer se Srbija neda.
    Sa vasom politikom kao mentori nekima vi stvarate nemire
    Pa koga

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here