EPA
Na nekim glasačkim mestima za rano glasanje čeka se u redovima

Prema podacima Australijske izborne komisije (AEC), za prva tri dana (od 2. do 4. oktobra), na prevremeno glasanje na referendumu za Glas prvih nacija u Parlamentu izašlo je 903.570 ljudi.

U ovaj broj uključeno i 40.872 onlajn glasova, što uključuje ljude koji ne mogu da dođu na biračko mesto, kao što su oni u staračkim ustanovama, zatvorima i skloništima za beskućnike. Ujedno je obuhvaćeno i 15.518 glasova datih u udaljenim zajednicama autohtonih naroda.

Na manje od dve nedelje pre zvaničnog datuma održavanja referenduma (14. oktobar), premijer Entoni Albaneze je optužio opozicionog lidera Pitera Datona da vodi „neosnovanu kampanju zastrašivanja“ u vezi sa savetodavnim telom Glas prvih nacija, poredeći Datonove istupe sa argumentima protiv istopolnih brakova pre nekoliko godina.

– Glasanje protiv Glasa prvih nacija ne samo da neće zatvoriti jaz, već će zatvariti i vrata promenama koje su neophodne – rekao je premijer Albaneze.

On je pozvao i konzervativne birače da preispitaju predlog vlasti za Glas autohtonog stanovništva, rekavši da će ta promena „zaustaviti rasipanje federalnog budžeta i poboljšati poverenje u vladu“.

Razlog za ovaj Albanezeov poziv su i istraživanja javnog mnjenja, među kojima je i nova anketa YouGov-a, koja je u sredu objavila da je glasanje „protiv“ ispred glasa „za“, sa 53 odsto prema 38 odsto, dok je devet odsto glasača još uvek neodlučno.

Anketa je pokazala da su pristalice Koalicije naginjale ka glasu „protiv“ 73 prema 22 odsto, dok su se glasači laburista izjasnili većinski „za“, ali sa manjom razlikom od 49 prema 41 odsto.

Anketa je sprovedena krajem prošle nedelje, na uzorku od 1.563 birača i pokazala je da su ispitanici u sedištima u gradskim sredinama češće glasali „za“, nego glasači iz regiona i vangradskih naselja.

Glasanje „za“ vodi u biračkim telima u unutrašnjosti metropola, sa 48 prema 41 odsto, dok „protiv“ vodi u biračkim telima na periferiji i van gradova sa 58 prema 31 odsto. Opcija „protiv“ napreduje i u biračkim telima u gradovima u unutrašnjosti, 56 prema 40 odsto, a u seoskim biračkim telima 60 prema 34 odsto.

– Podaci jasno pokazuju da je neizvesnost veća u unutrašnjim oblastima metropola, ali kampanja „za“ se i dalje bori da promeni takav odnos širom zemlje – rekao je Amir Daftari, direktor anketa i akademskih istraživanja YouGov-a.

Kako istraživanja javnog mnjenja ukazuju na poraz opcije „za“, premijer Albaneze je pozvao glasače koji nisu laburisti da podrže Glas.

– Tačno je da postoji niz programa, zbog čega postoji i argument za konzervativce da glasaju „za“. Ako razgovaramo s ljudima koji su direktno pogođeni trenutnom situacijom, bićemo efikasniji, i zapravo ćemo raditi stvari koje imaju uticaja na terenu. Verujem da ćemo time zapravo i uštedeti, a ne trošiti novac, jer ćemo se postarati da svaki dolar namenjen autohtonim zajednicama ode tamo gde je potreban – naglasio je Albaneze.

Ministarka unutrašnjih poslova Kler Onil je rekla da se stvari polako menjaju, nakon što je anketa agencije Essential pokazala mali porast podrške Glasu.

– Mislim da u zajednici postoji zaista opipljiv osećaj snažnog, pozitivnog naleta prema referendumu o Glasu prvih nacija. Ali takođe, rekla bih da nam ankete govore da mnogi Australijanci tek treba da odluče šta će da urade po ovom pitanju – rekla je ministarka Onil.

Piter Daton je rekao da vlada pokušava da odvrati pažnju od kampanje Glasa, optužujući laburiste da rukovode „ogromnim neredom“.

Volonteri kampanje „za“, pod nazivom Yes23, okupljaju se kako bi uputili milion poziva neodlučnim biračima pre 14. oktobra.

Glasanje na referendumu je obavezno za sve australijske državljane starije od 18 godina.

Ko može da se izjasni ranije?

Ranije možete da glasate lično ili poštom, ako ćete na dan glasanja biti van izborne jedinice u kojoj ste upisani; ako ste udaljeni više od osam kilometara od biračkog mesta; ako putujete; ako niste u mogućnosti da napustite radno mesto da biste glasali; ako ste ozbiljno bolesni, nemoćni ili uskoro treba da se porodite; ako ste pacijent u bolnici i ne možete da glasate u bolnici; ako imate verska uverenja koja vas sprečavaju da prisustvujete biračkom mestu; ako ste u zatvoru na izdržavanju kazne kraće od tri godine ili na drugi način zadržani u pritvoru; ako ste ’tihi’ birač ili imate razuman strah za svoju bezbednost ili dobrobit na glasačkom mestu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here