Volite karamel i orahe? Volite poznate sladolede koji imaju ovaj ukus? Zašto da ih kupujete kada možete dami da napravite i to celu kutiju! Isprobajte ovaj recept i zasladite se tokom ovih tropskih dana!

Potrebni sastojci

180 g karamela
480 ml punomasnog mleka
5 žumanaca50 g šećera
120 ml pavlake
1 kašičica ekstrakta vanile
100 g oraha

 

Priprema:

U duboku šerpu sipajte sveže mleko i karamel. Ostavite da se ugreje na umerenoj vatri i kad počnu da se stvaraju mehurići po ivici mleka, odmah skinute sa vatre.

U međuvremenu u posudi umutite žumanca mikserom dok ne pobele i lagano dodavati toplo mleko uz neprestano mešanje. Mutiti dok se masa ne sjedini.

Posudu ostavite na pari i kuvati uz neprestano mešanje dok se žumanca ne zgusnu. Vodite računa da jaja budu skuvana, to ćete znati jednostavnim trikom: provlačenje prstom po drvenoj kašici, i ako ostavi trag, znači da je krem gotov. Nakon toga skinuti sa ringle i dodati pavlaku i ekstrakt vanile.

Posudu u kojoj je smesa pokrite folijom i ostavite u frižideru najmanje 8 sati, ali bi bilo poželjno da u frižideru ostane jedan dan kako bi se dobro ohladila. Kada se smesa ohladila, prebacite je u činiju sa poklopcem i stavite u zamrzivač, na nekoliko sati da se stegne. Zatim izvadite posudu, pospite smesu orasima i promešajte da bi se lepo rasporedili, a zatim vraćamo u frižider da postane pravi sladoled.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here