Slave srpski, rade kanadski

0

Vesti
Pečenja i kolača neće nedostajati: Božićna trpeza u belom svetu se ne razlikuje od one u zavičaju
 

Nakon katoličkog Božića i Nove godine, euforije kupovanja i neradnih dana, život se za Kanađane ponovo vratio u normalne tokove, što podrazumeva povratak s Kariba u sneg i kišu, prazne bankovne račune i pokoji kilogram više stečen uz praznične trpeze.

Pravoslavni Božić ovde "zaradi" po rečenicu-dve pominjanja u elektronskim medijima i to je sve. Oni koji budu u mogućnosti da dobiju slobodan dan neće raditi, brojni su oni koji će morati da odu na posao, bez obzira što im je Božić. Tako je i sa studentima i đacima u srednjim školama, osnovcima je mnogo lakše da izostanu sa nastave na ovaj dan (to, zapravo, isključivo zavisi od njihovih roditelja, od toga da li oni rade i da li žele da im deca kod kuće božićkuju).

Da stiže Božić vidljivo je i po gužvama u prodavnicama koje drže naši ljudi. Naručuje se i kupuju pečenje, suvo meso, kolači, pite… Srbi se ne odriču bogate i kalorične trpeze, ma kako ona uticala na zdravlje. Božića nema bez sarme, pečenih prasića i jagnjadi, torte i kolača. Pa ,ko preživi!

Meteorolozi najavljuju niske temperature i hladnoću na Badnje veče i Božić. Mnogi veruju da je to znak dobre godine, kažu, ne valja kad je "mrljavo i toplo" početkom januara.

Vesti
Srpske crkve ispune se za Božić: Sa prošlogodišnjeg bogosluženja u Torontu
 

Raspored bogosluženja na Badnji dan i Božić

U svim srpskim pravoslavnim crkvama u Kanadi, danas na Badnji dan služi se sveta liturgija.

U hramu Sabora srpskih svetitelja u Misisagi, crkvi Svetog Save na Riveru i u parohiji Sveti arhangel Gavrilo sveta liturgija počela je u 9 sati.

U manastiru Preobraženja Gospodnjeg u Miltonu Sveta liturgija počinje u 10 sati. Večeras, na Badnje veče, večernje i osvećenje badnjaka u manastiru počinje u 18 časova. Posle osvećenja, podeliće se i založiti badnjak u konaku. Nakon toga poslužiće se posna večera i šumadijski čaj za sve prisutne. Na sam dan Božića, uranak je u 4 sata ujutro – jutrenje, sledi Sveta liturgija, a nakon nje božićni doručak. Drugog dana Božića, na Sabor Presvete Bogorodice služba počinje u 10 sati ujutro.

U hramu Sabora srpskih svetitelja večeras, na Badnje veče, Bdenije počinje u 18 časova, nakon toga sledi osvećenje badnjaka u Srpskom centru. Na sam dan Božića sveta liturgija počinje u 10 sati ujutro, drugog dana Božića sveta liturgija počinje u 9 sati ujutro.

U crkvi Svetog Save večernje i unošenje badnjaka predviđeno je za 6 sati večeras. Nakon toga poslužiće se posna večera. Na Božić, božanstvena liturgija počinje u 10 sati ujutro, a u četvrtak liturgija počinje u 9 sati ujutro.

U parohiji Sveti arhangel Gavrilo i istoimenoj privremenoj kapeli badnjaci će se deliti nakon bdenija i osvećenja koje počinje u 18 časova. Posle toga služiće se posna večera. Na Božić, sveta liturgija počeće u 5 sati ujutro, a drugog dana Božića, na Sabor Presvete Bogorodice u 9 sati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here