Slovenci ukidaju vojsku i idu iz NATO

0

 

Peticiju za ukidanje slovenačke vojske može da potpiše ko god hoće
 

Uredništvo nedeljnika smatra kako se suverenost, uticaj i ugled države više ne temelji na vojnoj snazi. S obzirom na geostrateški položaj oni smatraju da sigurnost Slovenije nije ugrožena i zbog toga treba raspustiti vojsku, a ne isključuju ni mogučnost izlaska iz NATO saveza.

 

 

U ovom trenutku u sastavu slovenačke vojske je 9.305 vojnika, od čega 7.593 profesionalaca i 1.712 rezervista koji su razmešteni u 19 kasarni. Prošle godine je za potrebe vojske Slovenija izdvojila 552 miliona evra.

Uredništvo zato predlaže prekvalifikaciju vojnog osoblja. Prema detaljno razrađenom planu 2.000 sadašnjih vojnika otišlo bi u civilnu zaštitu. Upravo civilna zaštita i policija bila bi osnova obrane Slovenije u slučaju agresije. Oni bi bili naoružani posebnim naoružanjem i možda lakim topovima.

 

Pet stotina sadašnjih vojnika  bi učestvovalo u mirovnim misijama koje bi imale mandat Ujedinjenih naroda i slanje bi odobrio slovenački parlament. Preostalih 5.000 sadašnjih vojnika bi se prekvalifikovalo i brinuli bi se za stare i nemoćne.

 

Većina vojne opreme bi se prodala, a novac bi se preusmerio u socijalne projekte. Većina od 19 kasarni bi postale Društveni centri za starije osobe i omladinski centri, a na delu zemljišta gde su sada kasarne gradili bi se stanovi za mlade.

 

Uredništvo "Mladine" tvrdi kako Slovenija mora da sprovede promene ako želi da postane država blagostanja. S obzirom da je Slovenija danas aktivni član međunarodne zajednice i vojnih saveza smatra se da je ukidanje vojske jedan od važnih koraka u razvoju države jer vojska kakva je danas državi više nije potrebna.

 

Kako potpisivanje peticije za ukidanje slovenačke vojske nije ograničeno samo na državljane Slovenije i vi se možete uključiti i potpisivanjem peticije pomoći Sloveniji da se reši svoje vojske. Potpišite je ovde!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here