Do početka kalendarske zime u Australiji ostalo je još tačno tri nedelje, ali su se temperature već od prošlog vikenda sunovratile na jugu i jugoistoku zemlje.

Hladni talas sa Antarktika pogodio je Tasmaniju, Viktoriju, ACT i veći deo Novog Južnog Velsa i Južne Australije, noseći sa sobom jak i leden vetar, ali i sneg u mnogim oblastima jugoistoka kontinenta.

Kako kažu meteorolozi, ovakvi zimski uslovi će potrajati, jer je reč o izuzetno moćnom talasu hladnog vazduha.

Debeo snežni pokrivač osvanuo je tokom vikenda ne samo na planinama Viktorije i Novog Južnog Velsa, već i u nešto nižim predelima. Gotovo cela okolina Kanbere, naročito južni deo prema Brindabeli i Perišeru je pod snegom, a temperature u glavnom gradu su tokom noći pale i do minus dva stepena Celzijusa.

Generalno, u nedelju i ponedeljak je bilo hladnije za četiri do osam stepeni u odnosu na prosek za ovo doba godine, a u mnogim sredinama je zabeležena najniža majska temperatura u istoriji.

U Kumi je u nedelju izmerena dnevna temperatura od svega dva stepena, dok je u isto vreme u Kanberi živa dostigla najviše osmi podeljak oko podneva. Za glavni grad to je bio najhladniji majski dan za poslednje 23 godine.

Rekordno hladni dani zabeleženi su i u unutrašnjosti Novog Južnog Velsa, od Bathursta, preko Orindža, do Oberona i Kobara.

Prognostičar iz Biroa za meteorologiju (BOM) Din Naramor izjavio je da je sneg u nedelju padao i na brdima i visoravnima ispod 700 metara nadmorske visine. Snežni pokrivač se kretao od 10 do 25 centimetara, a u skijaškom centru Tredbo izmerena je temperatura od minus sedam stepeni.

– Povremeno je u nekim delovima zemlje takozvani subjektivni osećaj (reel feel) dostizao čak i minus 20 – rekao je Naramor.

I u Viktoriji je napadalo između 15 i 20 centimetara snega, od doline reke Jara, preko planina Maunt Dona Buang, Maunt Buler i Maunt Hotam. I temperature su se u planinskim predelima kretale ispod nule.

– Veliki deo jugoistočne Australije zabeležio je do sada najniže temperature u godini, a neretko i najhladnije dan još od prošle zime, odnosno od avgusta 2022 – potvrdio je  Din Naramor.

Meteorolozi takođe upozoravaju da će ovaj ledeni front sa Južnog pola dostići gotovo sve delove Australije, uključujući i krajnji sever, a jedino će biti „pošteđena“ Zapadna Australija.

Talasi dostizali šest metara!

Nisu samo leden vetar, niske temperature i sneg ono što stvara probleme, pošto su istočnu obalu pogodili i nezapamćeno veliki talasi koji su se uz prasak razbijali o stene.

Izveštaji govore da je izuzetno nemirno more bilo na potezu od Njukasla na severu Novog Južnog Velsa, pa sve do granice sa Viktorijom. Iz BOM kažu da su zabeleženi čak i talasi visine između pet i šest metara, te da postoji velika opasnost od erozije delova obale.

Otkazani letovi u Sidneju

Zbog izuzetno jakog bočnog vetra koji je tokom nedelje i ponedeljka pogađao sidnejsku obalu, otkazano je na desetine letova sa Kingsford Smit aerodoroma.

Aerodrom je od nedelje uveče i tokom ponedeljka ujutro radio sa samo jednom pistom, a portparol Airservices Australia izjavio je da su udari vetra na pistama dostizali i 30 čvorova, odnosno oko 56 kilometara na sat.

Takođe, u Sidneju je u noći između nedelje i ponedeljka živa pala na sedam stepeni Celzijusa, dok je subjektivni osećaj bio oko tri stepena, što je hladnoća kakva se retko beležu u prvoj polovini maja u najvećem australijskom gradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here