Kralj tadašnje Makedonije Filip II, ostao je upamćen kao veliki vojskovođa ali i otac čuvenog Aleksandra Makedonskog, i tokom svog života osvojio je mnoge teritorije, te postao gospodar cele Grčke. Ipak, na Spartu nikada nije nasrnuo a evo i zašto…

Antička Sparta je u istoriji ostala ubeležena kao grad država u kojoj su živeli snažni, disciplinovani, vojnički vaspitani i odmereni Spartanci, poznati po tome da nisu mnogo voleli da pričaju.

Ovaj grad država bio je smešten na jugoistoku Peloponeza u Lakoniji, odnosno Lakedemoniji, koja je ujedno bila i postojbina čuvenog „lakonskog govora“.

Lakonski govor najkraće možemo opisati kao jezgrovit i sažet način komunikacije, precizan, koncizan, a kako bi mnogi dodali i vrlo sarkastičan.

Nakon što je uspeo da pokori većinu grčkih polisa, Filip II Makedonski je poslao poruku Spartancima sa pitanjem da li žele da im on dođe kao prijatelj ili kao neprijatelj.

U svom stilu, spartanske vođe su mu odgovorile samo sa kratkim: „Nikako“.

Ovaj odgovor je razjario makedonskog kralja, pa im je uzvratio prštećom pretnjom: „Ako dođem sa svojom vojskom u vašu zemlju, vaše kuće će goreti, vaši gradovi će biti opustošeni a vaše žene će postati udovice“!

Čak ni ovakva goruća pretnja nije potresla Spartance, pa je usledio još jedan lakonski odgovor, najpoznatiji od svih: „Ako“.

Kako je Filip II Makedonski reagovao na ovaj odgovor nije poznato, ali je činjenica da ni on, ni njegov sin, slavni Aleksandar, nikada nisu ratovali sa Spartom.

1 COMMENT

  1. Govori se o Sapartancima i Makedoncima u anticka doba,vise od mnogo stoljeca pre dolaska Slavena i turaka u Balkan ,I Makedinci i Spardanci su govorili isti jezik,tada su bila plemena Ilira i Dardaaca u celu toj teritoriji i govorili su Arvanitski jezik,bolje reci jezik koji govore danasnji Albanci,A grcki jezik je jezik Tehnicki koji su govorili Naucnici,narod nije znao taj jezik,Do 1939,i u parlamentu Grcke Albanski jezik je bio u upotrebu,Tada nije bio ni slavena ni Turaka u itm regijama ,Bili su samo iliri Dardanci,i Alexandar Maqedinski,njije napadao teritorije Bakkana posto su bili njegovi Albanci i Vojnici svoji,kao on govorili su isti jezik,on je ilirskom vojskom osvojio teritoriu do INDIJE,Zato danas ima plemena Koji Govore Albanski i u Pakistanu i u indji.i danas u Peleponezu se govori Arvanitski varijanta Albanskog jezika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here