Pixabay.com

Uprkos niskim temperaturama napolju, stručnjak za spavanje Semi Margo insistira na tome da treba da spavamo bez ičega na sebi.

Spavanje bez odeće ima nekoliko prednosti za fizičko i mentalno zdravlje, a pozitivni efekti će trajati i nakon što se probudite, piše Metro.

– Iako mnogi ljudi misle da je najbolje da se zimi tokom spavanja dodatno ugrejete odećom, spavanje bez nje zapravo može pomoći u regulisanju telesne temperature i poboljšanju kvaliteta sna – istakla je Margo.

– To je iznenađujući, ali efikasan način da nam bude udobno i da ostanemo opušteni tokom hladnih meseci, dok našim telima pružamo toliko potreban podsticaj za dobro raspoloženje – dodala je još Margo.

Ona je navela i nekoliko prednosti spavanja bez odeće:

1. Brže ćete zaspati

Vaša telesna temperatura igra ključnu ulogu tokom spavanja.

Povezana je sa vašim cirkadijalnim ritmom, unutrašnjim telesnim satom koji kontroliše vaš ciklus spavanja i buđenja.

Padanje u duboki san povezano je s hlađenjem vašeg tela, pa dopuštanje telu da se ohladi tako što ćete spavati goli može signalizirati da je vreme za spavanje. To znači da ćete verovatno brže zaspati i preći u miran san.

2. Poboljšana intimnost i emocionalna povezanost

Kada zimi spavate goli sa svojim partnerom, to može dovesti do povećane fizičke i emocionalne intimnosti.

Ovakvo spavanje podstiče kontakt kože sa kožom vašeg partnera, a to utiče na oslobađanje oksitocina, hormona koji je povezan sa povezivanjem i poverenjem.

Konačno, to poboljšava vaš odnos.

3. Poboljšava ten

Uklanjanje šminke pre spavanja je neophodno kako bi se sprečilo začepljenje pora koje može dovesti do problema sa kožom. Međutim, isti princip važi za celo vaše telo.

Spavanje bez odeće može olakšati bolju ventilaciju kože i na taj način smanjiti verovatnoću pojave problema kao što su bubuljice, jer vaša koža slobodno diše i održava svoje zdravlje.

4. Povećava samopouzdanje

Spavanje bez odeće može povećati vaše samopouzdanje i poboljšati sliku sopstvenog tela jer vas podstiče da prihvatite ono što je prirodno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here