ATAImages
Patrijarh Porfirije

Sve izraženije podele između vlasti i opozicije u Crnoj Gori, ali i unutar vladajuće koalicije zabrinule su i Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope. Evropski parlamentarci pozvali su stranke i lidere u Crnoj Gori da ne naglašavaju polarizaciju po pitanju nacionalnog identiteta, već da pomognu da se njen intenzitet smanji.

Protekli vikend, inače, obeležilo je smirivanje situacije, ali je to samo zatišje pred buru koja stiže s prvim februarskim danima kada će na dnevnom redu vanrednog skupštinskog zasedanja biti pitanje poverenja premijeru, vicepremijeru i vladi. Potpredsednik Vlade Dritan Abazović veruje da je “ova vlada završila 4. februara”, ako premijer Zdravko Krivokapić u međuvremenu sam ne podnese ostavku.

Da vlada neće dobiti podršku u parlamentu, smatra i lider SNP Vladimir Joković, a kao razloge navodi što je prilično bila posvađana i nedostajala joj je saradnja. Smatra da DF treba da učestvuje u svakoj vladi.

– Ublažavanjem retorike i brzim promenama, verujem da će svi oni koji učestvuju na izborima bez problema biti poželjni da budu u vlasti, ako imaju širok koalicioni kapacitet da stvore parlamentarnu većinu – kaže on.

Takođe, normalizaciju političkih prilika u Crnoj Gori čeka i Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

– SPC se ni na koji način ne upliće u stranačka nadmetanja u Crnoj Gori već svoju brigu i molitve upućuje spasitelju za dobro, mir i napredak svih građana Crne Gore – poručio je, kako je saopštila SPC, poglavar SPC Porfirije u razgovorima sa crnogorskim političarima.

Patrijarh Porfirije je, podsetimo, prethodnih dana, odvojeno razgovarao sa Dritanom Abazovićem, Vladimirom Jokovićem, i čelnicima DF Nebojšom Medojevićem, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, kao i delom ministara.

Tim povodom oglasili su se i pojedini učesnici razgovora.

Joković je istakao da SNP neće podržati nijednu vladu kojoj prioritet neće biti potpisivanje Temeljnog ugovora i naveo da bi mu bila čast da on stavi potpis. Momo Koprivica, funkcioner demokrata, naveo je da je stav stranke za potpisivanje ugovora sa SPC principijelan jer su sve druge verske zajednice to potpisale.

Istoričar Aleksandar Raković očekuje da Sinod SPC na sednici 2. februara razmatra pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom. Taj ugovor bi, prema njegovim rečima, mogao odmah da bude potpisan ako je reč o usaglašenoj tzv. majskoj verziji iz 2021. koju Krivokapić tada nije potpisao u Beogradu.

– Poslednja verzija koja se pojavila u medijima je nacrt Vlade Crne Gore na koji je komisija Sinoda SPC dala negativno mišljenje – kaže on.

Izdaja se ne isplati

Povodom krize u Crnoj Gori oglasio se i lider PZP Nebojša Medojević.

“Svi koji su učestvovali u formiranju ove izdajničke vlade moraju da znaju pet stvari: da se ne isplati izdaja, ni prevara, niti “lažavine”, da vladu biraju građani, a ne strane ambasade, kao i da je najteže biti čovek”, napisao je on na Tviteru.