Srbi i Albanci prijatelji do 2025…možda

0

Optimista: Marko Đurić

Đurić je na panelu "Srbi i Albanci 2025. kao prijatelji i saveznici: kako to postići?", drugog dana Beogradskog bezbednosnog Foruma, podsetio da očekivanja u vreme početka briselskog dijaloga nisu bila tako visoka i da ciljeve, sada nakon potpisivanja sporazuma treba podići na viši nivo.

 

"Briselski sporazum je postao neka vrsta ‘političkog brenda’ širom sveta, model za rešavanje kriza u drugim mestima u svetu koja prolaze kroz ono kroz šta smo mi prošli, sporazum koji je uvod u normalizaciju odnosa dve strane kakvu bi svi želeli", rekao je
Đurić.

 

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je osim sporazuma napravila još jedan veliki korak napred – ohrabrila je srpsku zajednicu da ucestvuje na izborima i u institucijama što će direktno omogućiti da ima uticaj na rešavanje problema.

 

Srbi su na Kosovu i Metohiji prvi put od 2008, odnosno nakon 1999, godine masovno učestvovali na izborima uz podršku Beograda, rekao je Đurić i dodao da će učešće srpske zajednice u novoj vladi u Prištini doprineti rešavanju praktičnih problema i smanjenju tenzija.

 

Đurić je naveo da je Beograd Briselskim sporazumom regulisao pitanja katastra, energetike, diploma, integrisanog upravljanja prelazima, ali da je nepohodno da se razgovara i o statusu hiljada ljudi zaposlenih u lokalnoj administraciji.

 

"Ne mogu a da ne kažem da smo mogli i mnogo više da postignemo kad bi u Prištini imali partnera spremnog da preduzme neke korake", kazao je Đurić i dodao da postoje i pitanja koja se rešavaju u cilju dobrobiti obe strane van sporazuma, kao što je saradnja privrednih komora Srbije i Kosova, te da je Beograd predložio otvaranje kancelarije za vezu Privredne komore u Prištini i Prištine u Beogradu, i da očekuje da se to desi uskoro.

 

Kurti: Kosovo nije srce Srbije

 

Vlada Srbije je posvećena tome da obezbedi miran svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu, rekao je Đurić i dodao da bi na tom putu trebalo iskoristiti pozitvne aspekte zajedničke istorije.

"Uz takav pristup, do 2025. možemo sigurno imati drugačiji odnos", rekao je Đurić i naveo da priče o statusu Kosova ne treba da budu u fokusu, već svakodnevni život i rešavanje dnevnih problema. Đurić je dodao i da je normalno da Srbija stalno ponavlja da je Kosovo deo Srbije.

 

Prema njegovim rečima, važno je da se prilikom rešavanja problema i stvaranju uslova za normalizaciju odnosa uzmu u obzir i zahtevi lokalne zajednice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here