“Srbi, ne tražite azil, bićete vraćeni”

0

Aleksandar Vučić u razgovoru sa De Mezijerom i Kaznevom
 

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova Nemačke Tomasom de Mezijerom i Francuske Bernarom Kaznevom, naglasio da je razgovarano i o podršci evrointegracijama Srbije.

 

On je naveo da je bilo reči o otvaranju pregovaračkih poglavlja 23 i 24 koja se odnose na oblasti pravosuđa, bezbednost i ljudska prava, ističući da je reč o najtežim poglavljima za sve članice EU.

 

Vučić je rekao da će za Srbiju biti veliko olakšanje ako nemački parlament u septembru bude usvojio stav da je Srbija sigurna zemlja.

 

On je napomenuo da bezvizni režim Srbije sa zemljama EU nije ugrožen i da će Srbija učiniti sve da tako ostane.

 

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer poručio je da je Srbija označena kao zemlja sigurnog porekla i da stoga više nema nikakvog smisla da bilo ko iz Srbije pokušava da traži azil u Nemačkoj.

 

"Građanima Srbije poručujem – nemojte to ni da pokušavate, bićete vraćeni", rekao je De Mezijer na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

 

On je podsetio da su se Nemačka i Francuska saglasile 2009. godine da za građane Srbije bude ukinuto izdavanje viza za putovanje u EU.

 

Ocenivši da to "treba tako i da ostane", De Mezijer je upozorio da od tada postoji negativna tendencija, a to je povećanje broja azilanata za skoro 20 odsto, pri čemu je od 120.000 tražilaca azila u Nemačkoj, najveći broj iz Srbije.

 

On je objasnio da je Nemačka zbog toga pokrenula inicijativu za uvođenje zakona po kojem bi Srbija bila označena kao zemlja sigurnog porijekla, što će značiti da nema azila za državljane Srbije i istakao da je zadovoljan što je Srbija to pozdravila.

 

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev  je poručio da se problemi ne mogu eliminisati bez zajedničkog delovanja evropskih zemalja, odnosno da se mora raditi na razmeni eksperata i ekspertiza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here