Z. Mirković

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za dijasporu Đorđe Milićević istakao je u Beču, na otvaranju Smotre dečjih foklornih ansambala u Austriji, da Srbija brine o svojoj dijaspori, posebno mladima, jer su oni graditelji mostova prijateljstva.

Strategija za rasejanje

– Vi mladi ste budućnost Srbije i treba da negujete svoj jezik i kulturu, jer ste oni koji će u perspektivi graditi mostove prijateljstva – poručio je on.

Milićević je istakao da je svaki od mladih pripadnika srpske dijaspore najbolji ambasador Srbije u zemlji u kojoj živi.

– U Vladi Srbije ćete uvek imati podršku. Kako oni koji žele da nastave život u dijaspori, tako i oni koji bi da se vrate i podele stečeno iskustvo. Čuvajte naš jezik i kulturno-istorijsku baštinu, naš identitet. To su simboli jednog naroda, a ako ih nema nema ni naroda – rekao je on.

Kazao je i da su deca iz rasejanja boravila, proteklog leta, u Srbiji.

– Ponosan sam što smo tokom leta imali najveći broj mališana iz dijaspore, koji je boravio u Srbiji. Organizovali smo 22 kampa, koji su okupili oko 5.000 dece. Naš cilj je bio da njihovom srcu približimo Srbiju i da sa vršnjacima u domovini govore srpski – naglasio je on.

Ministar je naglasio da je započet i rad na strategiji za dijasporu, jer nije želeo da se na vladu pošalje dokument iz 2021, pa da ostane mrtvo slovo na papiru, jer nije imao odgovore na brojne izazove.

Negovanje tradicije

– Obavili smo javnu raspravu sa sunarodnicima u regionu, obavićemo javne rasprave u mnogim velikim gradovima u Evropi. Želimo da kroz dijalog dođemo do zajedničkog dokumenta – naglasio je ministar.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je poručio da Srbija ne gleda više na dijasporu samo kao na statistiku o doznakama.

– Dijasporu čine stvarne porodice, deca za koju želimo da se borimo da bi ostala srpska i kako bismo ih sutra, ako odluče da se vrate, dočekali u modernoj, razvijenoj Srbiji koja neguje tradicionalne vrednosti – kazao je on.

Podsetio je da je Uprava u proteklom periodu pomogla 106 projekata, i tako omogućila hiljadama srpske dece van Srbije da neguju tradiciju.

– Više od 11 godina država ne uzima od dijaspore, već joj pomaže i pruža podršku u očuvanju srpskog jezika i kulture. Današnja Srbija otvara škole srpskog jezika, pomaže rad kulturno-umetničkih društava. Naša Uprava dobila je ove godine tri puta veći budžet. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću organizovani su kampovi za decu iz dijaspore tokom kojih su mogla da upoznaju zemlju predaka. Danas Srbija vodi brigu o svakom Srbinu u regionu i svetu – poručio je on.

Zajedno na važne datume

Đorđe Milićević je, u razgovoru sa predstavnicima klubova, podsetio da je ove godine posle više od dve decenije od poslednjeg Vidovdanskog sabora, ponovo okupljeno više od 270 predstavnika udruženja i krovnih organizacija sa kojima je razgovarano o definisanju ciljeva i projekata.

– Mislim da treba da obeležavamo zajednički važne datume, kao što smo to učinili za Dan slobode, jedinstva i nacionalne zastave. Bilo mi je srce puno kada sam u Frankfurtu video toliko srpskih zastava. Treba da bude praksa da sve naše datume obeležavamo okupljanjem i time pokazujemo i potvrđujemo da ostajemo lojalni našim vrednostima – objasnio je on.

Znači svaka podrška

Predsednik Austrijskog saveza srpskog foklora Aleksandar Stanković rekao je da je dijaspori veoma bitna podrška matice.

– Mnogo nam znači svaka podrška i prisustvo predstavnika domovine na našim manifestacijama. Verujemo da će kvalitetna saradnja biti još bolja, jer od toga zavisi budućnost naše dece u Austriji – kazao je on i dodao da ASSF organizuje Dečju smotru, po drugi put.

O toj manifestaciji na kojoj je najuspešnji bio SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča “Vesti” će opširnije pisati narednih dana.