“Srbija ne razmatra članstvo u nekom vojnom savezu“

0

Srbija ostaje vojno neutralna: Bratislav Gašić
 

"Stav je Srbije da su glavne pretnje regionalnoj, ali i međunarodnoj bezbednosti terorizam, prekogranični kriminal, proliferacija oružja za masovno uništenje, korupcija i trgovina drogom", rekao je Gašić na prestižnoj naučnoj konferenciji "Forumu Sjangšan" u Pekingu.

 

On je naglasio da su polazišta srpske nacionalne bezbednosti – evropska spoljnopolitička orijentacija i unapređenje saradnje sa najuticajnijim subjektima međunarodne zajednice i državama u regionu.

 

Govoreći na skupu koji je otvorio ministar nacionalne odbrane Kine general-pukovnik Čang Vanćiuen, Gašić je podsetio da jugoistočna Evropa ima veliki geostrateški značaj i potencijal, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

 

Zbog toga, kako je naglasio, države koje se nalaze u tom delu Evrope, imaju direktnu odgovornost da taj prostor učine bezbednim.

 

"Dostizanje potrebnog nivoa bezbednosti ključni je preduslov za integraciju regiona u mrežu globalne bezbednosti", rekao je Gašić.

 

Gašić je zahvalio za gostoprimstvu i naglasio da je zadovoljan razgovorima koje je imao tokom posete Kini.

 

"Izuzetni rezultati procesa modernizacije ove prelepe zemlje, dokaz su šta Kina danas predstavlja u međunarodnim odnosima. Oni istovremeno na najbolji način potvrđuju ispravnost odluke državnog rukovodstva Srbije da gradi strateško partnerstvo i da Kina bude jedan od četiri stuba spoljne politike", naveo je Gašić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here