M.Đ.
Pokazaće šta znaju: Srpska škola crkve Sveti Jovan Vulongong

U predstojeću nedelju okupiće se devet škola crkvenih parohija Mitropolije australijsko-novozelandske Srpske pravoslavne Crkve, zajedno sa učenicima srpskog jezika dve subotnje i jedne osnovne državne škole u kojima je srpski jezik redovan predmet.

Đaci će predstaviti svoja dostignuća u učenju srpskog jezika na zajedničkoj priredbi u sali Srpskog centra u Bonirigu, sa početkom u 17 časova.

Zajedno sa njima nastupiće i učenici dve grčke škole koje takođe nude srpski jezik u svom programu, a to su Koledž svetog Spiridona i od ove godine prvi put Koledž Svete Eufemije iz Benkstauna.

Folklorne grupe Srpskog centra Bonirig takođe će učestvovati u ovoj jedinstvenoj smotri škola u kojima se pored učenja jezika, neguju srpska tradicija i kulturno nasleđe.
Pored obeležavanja jednog od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji – Vidovdana, ovogodišnja Akademija posvećena je i obeležavanju velikog jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Dramski prikaz jednog od najvažnijih događaja iz istorije srpskog naroda, osnivanja SPC 1219. godine, prema tekstu oca Dalibora Pavlovića, starešine hrama Sveti Naum Ohridski u Njukaslu, izvešće učenici nekoliko srpskih škola uz muzičku podršku hora Crkve Sveti knez Lazar u Aleksandriji.

Program posvećen Vidovdanu i Svetom Savi, izvešće đaci ukupno 15 škola, od najmlađih do maturanata iz subotnjih škola jezika. Oni su za ovu godinu pripremili najznačajnija dela srpske proze i poezije, kao i tradicionalne i savremene melodije i igre iz zavičaja.
Pripremajući se za priredbu učenici proširuju svoja znanja o jeziku, književnosti i istoriji srpskog naroda. Za nastavnike srpskog jezika, profesore muzike i koreografe ova manifestacija je, kao što je bilo i zamišljeno od početka organizacije, prilika da se sretnu i upoznaju sa vršnjacima iz svih škola u kojima se uči srpski jezik, da sarađuju razmenjujući iskustva i dostignuća u nastavi i u ostvarenju ovog zajedničkog projekta.

Ambasada Srbije i Konzulat u Sidneju takođe podržavaju rad škola i promovišu učešće učenika srpskih škola iz Australije na takmičenjima i smotrama u Srbiji. Ove godine nekoliko odabranih učenika škola srpskog jezika iz Novog Južnog Velsa prisustvovalo je Svesrpskom dečjem saboru, održanom u Beogradu od 23. do 28. maja, u organizaciji ministarstava za kulturu, spoljne poslove i dijasporu Republike Srbije.

Posebnu podršku školama srpskog jezika pruža Ministarstvo za obrazovanje Novog Južnog Velsa preko svog programa škola jezika etničkih zajednica (Community Language Schools), kao i udruženje ovih škola (NSW Federation of Community Language Schools) sa programima za stručno usavršavanje nastavnika, usaglašavanje i unapređenje nastavnih programa, obezbeđujući tako povoljne uslove i visoke standarde nastave u ovim školama.

Organizatori se nadaju da će se pripadnici srpske zajednice posebno, odazvati pozivu i svojim dolaskom na priredbu podržati rad škola srpskih jezika i pokazati interesovanje i divljenje za dostignuća njenih učenika i nastavnika.

Tradicija od 2010. godine

Prva priredba “Vidovdanska akademija” održana je 2010. godine pod pokroviteljstvom, uz podršku i blagoslov Mitropolije australijsko-novozelandske Srpske pravoslavne crkve i njenog sveštenstva.

Film o Koledžu

Jubilarna, deseta zajednička priredba srpskih škola “Vidovdan 2019”, koja će se održati u nedelju u Bonirigu, biće prilika i da se članovi zajednice upoznaju sa napredovanjem izgradnje Koledža Sveti Sava u Varovilu. U sklopu ovog dela programa biće prikazan i kratki film o ovom važnom projektu za srpsku zajednicu u Australiji.

Učesnici
Na Vidovdanskoj akademiji učestvovaće sledeće srpske škole iz Sidneja i okoline:
– Sv. Arhiđakon Stefan – Ruti Hil
– Sv. Georgije – Kabramata
– Sv. Jovan Krstitelj – Vulongonga
– Sv. Knez Lazar – Aleksandrija
– Sv. Luka – Liverpul
– Sv. Naum Ohridski – Njukasl
– Sv. Nikola – Blektaun
– Sv. Sava – Flemington
– Sv. Sava – Mona Vejl

Pored škola iz crkveno-školskih opština, predstaviće se i:
– Osnovna škola Bonirig Hajts (Bonnyrigg Heights Public School)
– Subotnja škola jezika Liverpul
– Subotnja škola jezika Vulongong
–  Članovi folklorne i plesne grupe i hor Srpskog centra Bonirig
– Grčke škole: Koledž Sveti Spiridon Marubra i Koledž Sveta Eufimija Benkstaun.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here