Srpski klubovi na evropskom dnu!

0

Za razliku od procvata nacionalnog tima, koji je oduševio naciju i osvajanjem prvog mesto u grupi sa Francuskom, Rumunijom, Austrijom direktno se kvalifikovao za Svetsko prvenstvo 2010, naši najbolji klubovi već godinama imaju nezapaženu ulogu u Evropi.

Posle još jedne neuspešne sezone na međunarodnoj sceni srpskim klubovima loše se piše na listi Evropske fudbalske unije (UEFA). Iako je tek polovina sezone, naši timovi su već završili takmičenje, a zaključak je da su izuzetno skromno "pazarili" na evropskoj fudbalskoj pijaci.

 

Partizan, Crvena zvezda, Vojvodina i Sevojno osvojili su samo 10 bodova, što je koeficijent 3,250. To je mnogo manje od onoga što je trebalo osvojiti (4,250) kako bismo mogli da se nadamo zadržavanju na pozicijama u "zlatnoj sredini" liste UEFA. S obzirom na to da nije nadoknađen broj bodova koji gubimo brisanjem sezone 2004/05, predstoji nam pad…

 

UEFA listu pravi na osnovu petogodišnjeg učinka, tj. računa se samo ono što su klubovi jedne zemlja ostvarili u poslednjih pet sezona. S obzirom na to da gubimo dobre godine, one s početka decenije, kad je osvojeno dosta bodova i kad smo bili nadomak grupe zemalja čiji su prvaci takmičenje u Ligi šampiona u prethodnom sistemu počinjali od poslednje runde kvalifikacija, sad padamo sve niže.

 

"Večiti" najbolji i  najgori

Poražavajuća je činjenica da su dva najbolja srpska kluba, Partizan i Crvena zvezda, u poslednje tri sezone kao učesnici grupne faze Kupa UEFA, odnosno Lige Evrope, zajedno doživeli 16 uzastopnih poraza i ostvarili jednu jedinu pobedu! Crno i crveno-beli su u prethodne dve sezone bili najslabiji učesnici ovih takmičenja ne osvojivši niti jedan jedini bod, a da se to srećom ne dogodi i ove sezone, bruka je sprečena u poslednjem kolu kad je Partizan posle pet uzastopnih poraza uspeo na svom stadionu da slavi protiv ekipe Šahtara (1:0).

 

Poražavajući je podatak da je Zvezda, kao nekadašnji prvak Evrope, poslednji trijumf na međunarodnoj sceni ostvarila 2005. godine protiv Rome (3:1)!
Na koliko su niske grane pali naši najbolji klubovi govori i činjenica da je, do pobede Partizana nad Šahtarom, poslednji poen za Srbiju osvojen još u sezoni 2006/07, kad su crno-beli pod vođstvom tadašnjeg trenera Miodraga Ješića odigrali u Beogradu nerešeno 1:1 sa italijanskim Livornom.

Ovu sezonu počeli smo sa 21. mesta liste UEFA, a kako sad situacija izgleda, sledeće ćemo startovati sa 25. pozicije. Povoljna okolnost je da zbog drugačijeg sistema takmičenja nećemo smanjiti broj učesnika. I dalje ćemo imati četiri predstavnika, ali biće im promenjene startne pozicije. Za sada, promene će biti minimalne, ali ako nastavimo da gubimo bodove, uskoro ćemo izgubiti i ove male privilegije.

 

Srpski prvak kvalifikacije za Ligu šampiona i sledeće godine počinje od drugog kola. Pobednik kupa za sada je u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, kao što je bilo i ove godine. Timovi koji će u kvalifikacijama za Ligu Evrope igrati kao predstavnici Superlige Srbije imaju različite startne pozicije. Bolje plasirani tim igraće od drugog kola, a slabije plasirani krenuće već od prvog kola kvalifikacija.
Partizan se najduže ove sezone zadržao na evropskoj sceni, ali nažalost ni on nije ostvario zapaženije rezultate. Tek u poslednjem od šest mečeva u grupi Lige Evrope uspeo je da osvoji prve bodove pobedom sa Šahtarom u Beogradu.

 

Ono što je neophodno za napredak je da svi učesnici evro-kupova osvajaju bodove, a to naši predstavnici ne rade. Partizan je doprineo sa 7,5 bodova, Crvena zvezda sa četiri, Sevojno je donelo bod, a Vojvodina samo pola. S obzirom na to da se učinak obračunava tako što se broj osvojenih bodova sabira, a zatim deli sa brojem učesnika, ostaje mršav koeficijent 3,250.

 

Pri tom, neophodno je duži niz godina beležiti kontinuirano dobre rezultate da bi se bar održao položaj na listi, a naši najbolji klubovi ni to ne čine. Ove godine osvojili su 3,250, a prethodnih još manje: prošle 3,000, pretprošle 2,650, pre tri sezone 2,125. Ovakve amplitude ne doprinose napretku.

 

Vesti nisu povoljne i vreme je za zabrinutost. Ako naši klubovi nastave da igraju kao u poslednje tri-četiri sezone, uskoro ćemo se preseliti u najnižu evropsku ligu, tamo gde su Gruzija, Makedonija, Crna Gora, Andora, Lihtenštajn… Nismo daleko. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here