EPA/Julien Warnand
Evropski parlament

Posle događaja u Banjskoj, iz Brisela svakodnevno stižu upozorenja vlastima u Srbiji – da će posledica biti, da su kaznene mere već spremne… Analitičari u Srbiji ipak ne veruju u scenario uvođenja sankcija Srbiji, zato što nema saglasnosti evropske 27-orke i zato što im je Vučić potreban kao glavni pregovarač sa Prištinom.

Biće posledica! Ponovo stiže upozorenje iz Brisela uz poziv Srbiji da bezuslovno sarađuje u istrazi događaja u Banjskoj.

– Ne ačina kako možete da podelite svoja saznanja, kako da sarađujete i doprinesete punoj istrazi, jer ono što se dogodilo 24. septembra toliko je ozbiljno da mora da bude potpuno razjašnjeno inače će biti posledica. Biće posledica – poručio je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Paket mera koji će naštetiti Vladi Srbije već je spreman, tvrdi poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon. Na iznenađenje i nekih svojih kolega.

– Ja o takvom tom paketu nisam ništa čuo, tako da je i mene to iznenadilo – kaže poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj.

Nikola Burazer iz European Western Balkans kaže da „sigurno postoje one snage koje jesu za uvođenje sankcija, ali je jako velika razlika između toga da se za to zalaže jedna grupacija ili par poslanika u EP ili da cela Evropska unija odnese takvu odluku“.

– Ja ne bih želeo da se prave neke preuranjene, nepromišljene aktivnosti dok nemamo sve činjenice na stolu – poručuje Grošelj.

A posle činjenica, na stolu bi se mogle naći i sankcije. Evroposlanik i izvestilac iz senke za Srbiju objašnjava i koje.

– Na prvom nivou će to verovatno biti političke sankcije. Smanjenje diplomatskih aktivnosti i odnosa sa Srbijom, sa čelnicima Srbije, finansijske sankcije koje su targetirane na ljude, na pojedince koji su odgovorni za zbivanje – navodi Grošelj.

Urednik portala European Western Balkans u takav rasplet ne veruje.

– Defintivno, u Briselu se promenilo raspoloženje prema Srbiji, prema Vučiću i njegovoj vlasti posle incidenta u Banjskoj, ali mislim da je to još uvek dosta daleko od nekih formalnih sankcija – smatra Burazer.

Jer dugačak je put do saglasnosti evropske 27-orke. Na tom putu je i Viktor Orban kome je ideja o sankcijama Srbiji „smešna“ i „nemoguća.“

– Zbog toga se može razgovarati samo o kaznenim merama. To je ono što bi bilo u nadležnosti komisije, ali to je na nižem nivou i to bi bilo iz opsega rada komisije, ali se ni to nije pokazalo bog zna kako efikasnim, jer ako vi uskratite politički dijalog sa glavnim pregovaračem, pitanje je onda kako voditi dijalog i kako doći do nekog rešenja – ocenjuje karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Glavni pregovarač Srbije (Aleksandar Vučić), za sada je uspeo da otkloni neposrednu opasnost od sankcija, tvrdi predsednica Vlade.

– Da me pitate ne znam kako, ali je uspeo. Nadljudskim naporima i zaista neverovatnim diplomatskim znanjem i umećem da nekako, nekako stabilizuje situaciju – kaže premijerka Ana Brnabić.

Da li će uspeti da sebe predstavi kao čuvara stabilnosti, koji nema alternativu?

4 COMMENTS

  1. ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

  2. EU je pri kraju propasti i ona je pod amerckom okupacijom.Posle drugog sv.rata propala je Velika britanija tj Engleska a posle ovog acistickog rata propada NATO i EU.Srbi su izdrzali mnogo gore stvari.Ovo je zadnji pokusaj davljenika da koji svojim slabim misicima po nalogu hoce da zadaju udarac srpskom narodu.Nece moci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here