Gradska vlast i opozicija nastavljaju polemiku. Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, raspisao je referendum na kom će građani do 16. juna imati priliku da se izjasne da li podržavaju trenutne izmene u centru grada. Gradonačelnik prestonice Zoran Radojičić za N1 navodi da takav potez ne podržava, jer kako kaže, referendum nije po zakonu.

Višemesečne rekonstrukcije u centru Beograda i dalje traju. Koliko građane to remeti? Da li prihvataju pretvaranje pojedinih ulica u pešačku zonu i ukidanje trolejbusa u stogom centru? Šta misle o gondoli? Da li bi na Trgu Republike saobraćaj trebalo da bude obustavljen? To su neka od pitanja koja su građanima ponuđena na referendumu.

A građani za N1 kažu:

“Uvek bude polovina za jedno, polovina za drugo, neće to biti baš neki uspeh”.

“Trebalo je o tome misliti ranije pre nego što je počelo da se radi, šta ćemo sad, ja ne znam”.

“Još uvek nemamo tu jaku snagu da to pokrenemo i da to bude bolje. Verovatno ću izaći”.

Pravo glasa ima 56.000 ljudi. Referendum se sprovodi u zgradama, a oni koji tog dana nisu kod kuće, mogu svakodnevno da glasaju i u opštini Stari grad. A da je odziv za sada dobar, poručuje predsednik opštine.

– Gradske vlasti već dok traje ovaj referendum priznaju svoj poraz i menjaju same planove – prva pobeda je stopiranje getoizacije Starog grada, uspeli smo kroz sve ove blokade i priče oko referenduma da vratimo saobraćaj na Trg Republike – kaže Bastać.

Prvi čovek prestonice Zoran Radojičić po pitanju referenduma nije optimističan. Za N1 kaže da je na delu politička zloupotreba. Napominje da rezultate, kakvi god bili, neće prihvatiti.

– Ako kažemo da referendum nije raspisan i da nije u skladu sa zakonom onda je teško da mogu da prihvatim nešto što nije u skladu sa zakonom. Te nadležnosti nisu u okviru opština, a s druge stane ako idemo još korak niže, taj referendum su raspisali na osnovu odluke većnika, a ne opštinske skupštine – kaže gradonačelnik Radojičić.

Marko Bastać odgovara da je sve po zakonu. Kaže i da svojim potezima vlast pokazuje da se plaši mišljenja građana.

– Građani su se i na svim prethodnim izborima izjasnili da ne žele SNS na Starom gradu, svi rezultati u poslednjih nekoliko izbora govore u prilog tome da oni nemaju podršku na Starom gradu i oni sad bukvalno sa svim ovim projektima siluju građane opštine Stari grad sprovodeći nekakve besmislene projekte – kaže Bastać.

Referendum će trajati do 16. juna. Nakon toga, rezultati će biti dostavljeni gradonačelniku Zoranu Radojičiću, u nadi, kako je rečeno, da će usvojiti mišljenje građana.

4 COMMENTS

  1. Дај бре не правите циркус од демократије! Изгубили сте Крајину, изгубили сте Косово… правите референдум о неколико стотина квадратних метара у центру Београда???

  2. Боље је да захтевате референдум, да ли Вести имају право да забране Србима писање ћирилицом у коментарима.

  3. Kosovo nije izgubljeno nego je okupirano i to pokazuje rezolucija 1244 na kojoj jasno piše da je kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije!! A sto se tice ovog referenduma u Beogradu to treba i tako nešto ima svaki veći glavni grad na svetu! Živela Republika Srbija najlepša država na svetu!!!

    • Живела Велика Србија са Крајинама, Далмацијом, Босном и Херцеговином, Косовом, Јужном Србијом, без Титових пионира и његове куће цвећа у Београду!!! Монте Негро нам не треба, кажу да нису Срби.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here