Stižu i hakeri iz dijaspore

0

Okupljanje značajno za region: Organizatori i njihovi gosti sa prošlogodišnjeg kongresa
 

– Program kongresa obuhvata brojne prezentacije, radionice i predavanja iz oblasti bezbednosti računarskih sistema, s posebnim osvrtom na društveno-političke teme, poput zaštite privatnosti na internetu, slobodnog softvera, programskih jezika, razvoja aplikacija i mnoge druge. Predavači su poznati i priznati pripadnici hakerskih zajednica iz celog sveta – priča za "Vesti" Miloš Krasojević iz Švajcarske, jedan od organizatora ovog značajnog kongresa.

On kaže da će predavači doći iz Švajcarske, Nemačke, Holandije, Rusije, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, SAD, Brazila, Grčke, Crne Gore, Makedonije i Srbije i da ih je do sada 40 prijavljenih.

– Vlada veliko interesovanje za ovogodišnji kongres, zadovoljni smo prijavljenim predavačima, kao i svima koji će ga u velikom broju posetiti, to je vrlo značajno okupljanje za našu državu Srbiju – ističe Miloš.

 

Holivud ih ocrnio

Ko su predavači, na novosadskom kongresu? Hakeri sigurno jesu. Haker je onaj ko svoje znanje o računarima želi da prenese i podeli sa drugima. Ideja da je haker nešto što je zlonamerno nastala je u glavama holivudskih dizajnera.
Dođite, otvorite oči i uši i primite pametne informacije, a da ne dolaze iz TV uređaja ili sa nekog lajkovanog linka, poručuju organizatori i pozivaju sve zainteresovane iz dijaspore da posete kongres, koji će ove godine okupiti vrsne predavače iz celog sveta.

Organizator kongresa je novosadsko udruženje Linuks korisnika LUGoNS i Wau Holland fondacija iz Hamburga. Osnovni cilj udruženja je rad na boljitku društva, podsticanje korišćenja GNU/Linuks sistema, kako u preduzećima, tako i kod pojedinaca i entuzijasta. LUGoNS je podrška svim Linuks korisnicima kako u Novom Sadu, Vojvodini, tako i u celoj Srbiji. Članovi udruženja nastoje takođe da podignu svest o informatičkoj kulturi i promovišu FLOŠ (Free/Libre and Open Source Software).

– BalCCon je zamišljen da postane centar hakerske zajednice u regionu, svima koji finansijski nisu u mogućnosti da posećuju druge kongrese u Evropi i SAD. Ovakva manifestacija neophodna je na Balkanu kako bi postojalo mesto na kome se jednom godišnje razmenjuju novostečena znanja, sastaju mladi puni ideja i stariji puni iskustva i znanja, da se upoznaju, povežu i ohrabre svi koje računari, mreže, sigurnost i nekonvencionalan način razmišljanja zanimaju, a nemaju gde da dobiju željene informacije. Time bi se u hakerskoj zajednici podizao nivo stručnosti uz vođstvo starijih kolega, a rešio bi se problem da se dopre do prostora i vremena da se sopstveni radovi prezentuju – objašnjava ing. Jelena Georgijević, takođe organizator skupa.

 

Prilika za studente

– Dovođenje poznatih i priznatih ljudi kao predavača je davanje prilike ljudima iz regiona da uživo diskutuju sa njima na teme koje ih interesuju. BalČon
želi da približi svet studentima koji se interesuju za haktivizam, slobodni kod, tehničke nauke i svim mladima kojima su ove i srodne teme interesantne. Na ovaj način, mladi imaju priliku da prezentuju svoje radove ukoliko su interesantni, inovativni i u skladu s moralnim načelima za koje se zalaže cela zajednica okupljena oko slobodnog koda – ističe Velibor Glišin koji je takođe u organizaciji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here