Streljaštvo na OI u Londonu 2012. od 28. jula do 5. avgusta

0

Takođe, obavestila je i da je usvojen i piktogram za ovaj sport kao i da će na OI učestvati 390 strelaca na osnovu osvojenih olimpijskkih viza na Svetskim kupovima, Šampionatima sveta i Prvenstvima Evrope u 15 disciplina klasičnog streljaštva i u gađanju glinenih golubova.

Strelište je u kasarni Kraljevske artiljerije u Vulviču u jugoistočnom delu Londona, izgrađenoj 1776. koje se renovira i moći će da primi oko 7.500 gledalaca. Po tradiciji, prve medalje na olimpijskim igrama dele se u streljaštvu i to u disciplini vazdušna puška za žene.

 

Dva puta su strelci iz Srbije bili akteri ove ceremonije: Aranka Binder 1992. u Barseloni (bronza vazdušnom puškom) i Aleksandra Sanja Ivošev 1996. u Atlanti (bronza vazdušnom puškom).

 

Strelci su do sada osvojili deset olimpijsih medalja: 1988.

– Seul: zlato Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), zlato Goran Maksimović (vazdušna puška) i bronza Jasna Šekarić (MK pištolj), 1992.

– Barselona: srebro Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), bronza Aranka Binder (vazdušna puška) i bronza Stevan Pletikosić (MK puška 60 ležeći), 1996.

– Atlanta: zlato Aleksandra Ivošev (MK puška 3 puta 20 metaka) i bronza Aleksandra Ivošev (vazdušna puška), 2000.

– Sidnej: srebro Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), 2004.

– Atina: srebro Jasna Šekarić (vazdušni pištolj).

 

Olimpijske discipline su – klasično streljaštvo, muškarci: vazdušna puška, MK puška 3 puta 40 metaka , MK puška 60 metaka ležeći, vazdušni pištolj, MK pištolj na 50 metara i MK pištolj – brza paljba na 25 metara, žene: vazdušna puška, MK puška 3 puta 20 metaka, vazdušni pištolj i MK pištolj 30 plus 30 metaka na 25 metara. Glineni golubovi, muškarci: trap, skit i dubl trap, žene: trap i skit.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here