Svetlo prirode i boja muzike

0

Gradonačelnik otvorio izložbu: Volfgang Erk (u sredini)

U jednoj divnoj, staroj, restauriranoj zgradi u kojoj se nalazi galerija, Ljuba je izložio 24 slike rađene u ulju, koje predstavljaju pravi vatromet boja u pejzažima i slike na temu muzike. Izložbu je otvorio gradonacelnik Bad Kamberga Volfgang Erk.

 

O slikama Ljube Jakupovića, sa osvrtom na njegove prethodne izložbe i radove koji pripadaju klasičnom slikarstvu, govorila je gospođa Stilger iz umetnicke škole Bad Camberga. Precizno je opisala i objasnila umetnikov prelaz na sadašnje ekspresionističke radove.

Svetski putnik

Ljuba Jakupović je izlagao širom sveta, a živeo je deset godina u Austriji, sedam godina u Švedskoj, u Venecueli je proveo godinu dana, a od pre nekoliko godina živi u Nemačkoj, u gradiću Mincenberg, pedesetak kilometara udaljenom od Frankfurta.

Ova izložba bila je prilika da ljubitelji likovne umetnosti iz Bad Kamberga i okoline upoznaju slikara Ljubu Jakupovića, a njegova dela sa novim ekspresionističkim tretmanom svetla i boje, bila su za publiku pravo osvezenje.

– Kod ekspresionizma je objektivna stvarnost pomaknuta da bi se slikom izrazilo unutrašnje stanje umetnika, a to je za mene bio pravi izazov. Inače, bio sam pod velikim pritiskom ljubitelja umetnosti i supruge da na trenutak napustim klasiku.

 

I desilo mi se to ovde u Nemačkoj, zemlji gde je ekspresionizam tako širok i različit pokret – kaže za "Vesti" Ljuba Jakupović.

Ali to nije bilo sve, jer Ljuba je i džez muzičar, završio je Džez akademiju u Gracu, pa se posle svečanog otvaranja publici, svirajući na trubi, predstavio i kao muzičar.
Izložba u Bad Kambergu može da se pogleda samo nedeljom, 17, 24. i 31. januara, od 11 do 17 casova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here