Tadić poziva na saradnju, Silajdžić optužuje Srbiju

0

Tadić široke ruke za saradnju

 

Tadić je pozvao na regionalnu privrednu saradnju i istakao da na trenutne izazove treba odgovoriti nacionalnim i regionalnim projektima. 

 

"Resurs je činjenica da govorimo istim jezikom, resurs je da slušamo istu muziku, živimo pod jednim nebom, imamo CEFTA-u, delimo vodotokove i energetske potencijale", rekao je Tadić.

 

On je posebno istakao važnost privrednog povezivanja zemalja regiona i okretanja ka budućnosti.

 

"Ako iko ima iluziju da drugačijim ponašanjem može ući u EU, grdno se vara", rekao je Tadić i naglasio da svaki međudržavni nesporazum u regionu "tera investitore".

 

"Zato se moramo ponašati racionalno, da ne budemo zarobljenici godina i decenija iza nas", rekao je predsednik Srbije. Prema njegovim rečima, "niko neće da investira u zemlju zarobljenu u prošlosti".

 

 

 

Haris Silajdžić je iskoristio posetu sajmu privrede u Mostaru da iznova optuži Srbiju da vodi politiku koja kvari odnose u regionu. Silajdžić je rekao da u prilog tome govori to što je Srbija izdala naloga za hapšenje Ejupa Ganića, što prema njegovom mišljenju ne doprinosi dobrim odnosima u regionalnoj saradnji i kvari odnose sa BiH.

Silajdžić: Politika Srbije je pogrešna

 

Silajdžić je kao ilustraciju, kako kaže pogrešne, politike Srbije naveo da u zatvoru u Beogradu leži "nevino osuđen Ilija Jurišić". Takođe, naveo je Silajdžić, kada se po nalogu Beograda u Londonu hapsi Ejup Ganić to unosi sumnju u opredeljenost Srbije da popravi odnose sa BiH.

 

"Ako nas ne mogu etnički čistiti ovde, onda mogu po Londonu, onda nas mogu presretati po Londonu i Beogradu", kazao je Silajdžić na otvaranju privrednog sajma u Mostaru.

 

On je dodao da je "čuo da je predsednik Srbije Boris Tadić rekao da ‘to nije u intersu Srbije’ i zapitao ‘koja Srbija to onda radi’". Silajdžić je istovremeno odnose sa republikom Hrvatskom ocenio kao dobre i prijateljske.

 

Tokom izlaganja Silajdžića u hali mostarskog sajma neko je glasno uzviknuo "predsedniče, treba da odeš".

 

 

 

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas da je Srbija objavila rat mafiji i da ni po koju cenu neće odustati od obračuna sa tim zlom. On je precizirao da nije reč o srpskoj, već o regionalnoj mafiji.

 

 

”Nemamo nikakve iluzije da mafija pokušava da se umeša u političke procese, da investira u ekonomiju i privredu i preuzme kontrolu društvenih kretanja, kao i u svim zemljama sveta, ali mi smo apsolutno odlučni da se izborimo sa takvim pošastima koje ugrožavaju život naših građana", naglasio je predsednik Srbije.

 

Tadić predvodi delegaciju Srbije, u kojoj je i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, a na sajmu su i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik HDZ-a u BiH Dragan Čović, potpredsednik hrvatskog Sabora Josip Friščić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predstavnici diplomatskog kora.

 

Tadić, koji je pre dolaska u Mostar, boravio u Trebinju, poručio je da će današnja poseta dati značajan impuls privrednoj saradnji u mnogim oblastima, ne samo tradicionalnim, kao što su poljoprivreda i metalski kompleks, već i u domenu novih tehnologija.

 

Privredni sajam u Mostaru je jedna od najvećih i najznačajnijih regionalnih manifestacija te vrste, a održaće se od 13. do 17. aprila i okuplja 700 izlagača iz 40 zemalja, među kojima je 50 srpskih firmi, iz različitih industrijskih grana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here