Konačno novi vozovi u Srbiji

0

 

"Srpske železnice nabavljaju nove vozove za putnički saobraćaj, koji će biti namenjeni unapređenju unutrašnjeg, posebno regionalnog saobraćaja na neelektirificiranim prugama u Srbiji", najavljeno je iz tog javnog preduzeća.

Vrednost ugovora je 34,38 miliona švajcarskih franaka, a pored nabavke novih vozova njime su obuhvaćeni i kupovina alata i opreme za održavanje, potrošnog materijala i rezervnih delova, izrada tehničke dokumentacije i obuka osoblja srpskih železnica.

Prva garnitura bi na srpske pruge trebalo da stigne već za oko godinu dana, a svih deset dizel-motornih vozova za nešto manje od dve godine.

Ugovor će potpisati generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković, a pored menadžmenta ruske kompanije, očekuje se i prisustvo predstavnika ruske ambasade.

Sredstva za nabavku novih vozova obezbeđena su iz kredita međunarodne železničke banke "Eurofime", a ruska kompanija izabrana je kao najpovoljnija na međunarodnom tenderu.

Nove dizel motorne garniture biće proizvedene po svim domaćim i međunarodnim standardima.

Njihova maksimalna brzina je 100 kilometara na sat, a imaće unutrašnji video-nadzor, unutrašnji i spoljni displej, ozvučenje, kao i savremene vakuum toalete namenjene i osobama s posebnim potrebama.

Ovi vozovi biće opremljeni savremenim sistemom klimatizacije, ventilacije i grejanja, kao i sistemom za upravljanje, kontrolu i dijagnostiku. Predviđeno je da u saobraćaju budu 35 godina, navedeno je u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here