Tadić sa Džonijem Depom i Kusturicom

0

 

Treći Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf svečano će biti otvoren u sredu popodne u Drvengradu na Mećavniku otkrivanjem statue Džonija Depa u prirodnoj veličini.

 

Depu će nakon toga biti uručeno priznanje "Nagrada za buduće filmove" (Award for Future Movies).
 

"Kustendorf" organizuje producentska kuća "Rasta Film International", a festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

 

Manifestacija koju je osnovao reditelj Emir Kusturica posvećena je budućim filmskim stvaraocima, kao i velikim savremenim autorima.

 

Za takmičarski program festivala prijavljeno je više od 300 filmova mladih reditelja i studenata filmskih škola širom sveta.

 

Raznolikost tema i žanrova i visok kvalitet tih filmova, kako se navodi na internet sranicama festivala, osiguraće da takmičenje za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje bude uzbudljivo i napeto.

 

Predsednik žirija biće poznata autorka stripova i rediteljka Marjane Satrapi (koja je oduševila filmofile dugometražnim animiranim filomom "Persepolis"), a članovi su filmska producentkinja i autorka Sara Driver i holivudski producent Džonatan Vajsgal.

 

 

Drvengrad, poslastičarnica kod Ćorkana

 

Program "Retrospektiva velikana" ove godine je posvećen slavnom glumcu Džoniju Depu, koji će u Drvengradu održati nekoliko radionica za studente i učesnike takmičarskog programa.

 

U izboru njegovih filmova biće prikazani "Edvard Makazoruki", "Arizona drim" u režiji Kusturice i "Doni Brasko".

 

U ciklusu "Savremeni trendovi" najavljeni su "Sve o Eli", Aghara Farhadija, koji je nagrađen za režiju na festivalu u Berlinu, "Soul kičen" Fatiha Akina, dobitnika specijalne nagrade žirija u Veneciji, "Vreme koje preostaje" Elije Sulejmanija i drugi značajni filmovi iz ove godine, uključujući "Granice kontrole" Džima Džarmuša, prošlogodišnjeg gosta Kustendorfa.

 

Kao i u prva dva izdanja ovog festivala, posle projekcija gosti će držati radionice, u formi otvorenih razgovora sa studentima.

 

Svake večeri na Mećavniku će se održavati koncerti, a na listi učesnika su Global.Kryner (Austrija), Os Festicultores Troupe (Francuska, Španija), Rubl (Rusija), Tonino Carotone (Španija, Italija), Aynur (Turska).

 

Iz Srbije nastupaju Vlada Maričić, grupa "Vrelo" i Emir Kusturica i The No Smoking Orchestra.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here