Tadiću, ne podmeći Srbima genocid!

0

 

Srpski rodoljubi i intelektualci, većina onih kojima je otadžbina na srcu, oglasili su se ovih dana različitim apelima, kako bi pojačali front protiv očiglednog političkog nastojanja vladajućih krugova u Srbiji da, najverovatnije pod pritiskom spolja, okrive ceo srpski narod za ono što se dešavalo u Srebrenici.

Direktno na adresu Kabineta predsednika Republike na Andrićevom vencu nedavno je, među prvima, stiglo pismo organizacije "Srbi za pravdu i demokratiju" iz Sidneja u Australiji, sa potpisima čelnih ljudi: predsednika Saše Milanovića, dipl. pravnika, potpresednika Tihomira Novakovića, dipl. pravnika i potpredsednika dr Vojislava Ilića. "Vesti" ovo pismo donose u celini:

"Poštovani gospodine Predsedniče,

Pozivajući se na vašu nedavnu izjavu o inicijativi o pokretanju i usvajanju rezolucije o Srebrenici dozvolite da Vam s tim u vezi prenesemo otvoreno neslaganje i javno negodovanje srpske dijaspore Australije.

Srpska dijaspora kao integralni deo srpskog nacionalnog bića ne sme, ne može i neće se složiti ni sa čijom i ni sa kakvom proizvoljnom kvalifikacijom koja bi imala za cilj svrstavanje ili okarakterizovanje srpskog naroda kao genocidnog.

 

Kao što vam je vrlo dobro poznato, pitanje Srebrenice ima više dimenzija, gde po svemu sudeći politička dimenzija prednjači. Upravo bi Rezolucija o Srebrenici, u uslovima medijske i svake druge kampanje protiv srpskog naroda, bila de facto, ako ne i de jure, priznanje da je srpski narod zaista počinio genocid.

Srbi ma gde živeli ne treba da prećutkuju zločine, ko god da ih je počinio. S tim u vezi, Srbi Australije ne žele da se zločin i zločinci iz Srebrenice (i oko Srebrenice), prećute i prikriju, već naprotiv da se utvrdi prava istina o Srebrenici. U zadnjih dvadesetak godina svedoci smo opšte satanizacije Srba, pa je stoga preko potrebno da se u javnost izađe sa egzaktnim činjenicama.

U to ime želimo da Vi gospodine predsedniče umesto usvajanja rezolucije o Srebrenici, koja kako ste sami naveli ne bi uživala većinsku podršku građana Srbije, a još manje podršku vaskolikog srpskog naroda kako u Srbiji i regionu, tako i u rasejanju, formirate telo od eminentnih i priznatih stručnjaka i eksperata (domaćih i stranih), koje bi imalo za cilj principijelno i merodavno istraživanje svih relevantnih činjenica i prikupljanje materijalnih dokaza kako bi se konačno saznala prava istina o Srebrenici, i ne samo o Srebrenici već i svim drugim lokacijama na području nekadašnje Jugoslavije gde se zna ili se osnovano sumnja da je počinjen zločin – ko god da ga je počinio.

 

Koliko nam je poznato o Srebrenici, tu se licitira sa proizvoljnom i nikada do sada dokazanom brojkom od 8.000 žrtava. S druge strane, imamo osporavanja i to ne samo od predstavnika srpskog naroda. Spomenimo samo neke eminentne ličnosti kao što su prof Čomski, Džonstone, Hermane i dr.

Gospodine predsedniče, Vi nemate mandat naroda koji Vas je izabrao ili koji u Vas gleda kao u predvodnika vascele nacije, da potpisujete rezoluciju o Srebrenici, ali imate mandat i obavezu, smemo se usuditi da kažemo i istorijsku odgovornost, da se borite i izborite za istinu. Samo istina, ma kakva ona bila, može doneti mirno i trajno rešenje za sve narode napaćenog Balkana. Sav pravdoljubivi svet će Vas podržati u tome.

S dužnim poštovanjem!
Srbi za pravdu i demokratiju, Australija" – kaže se u pismu.

Srebrenica ne sme proći

Koliko je veliko interesovanje da naum vladajućih krugova ne uspe, pokazuje i primer formiranja grupe na Fejsbuku "Srebrenica ne sme proći", koja je za nešto više od nedelju dana već dostigla blizu 2.500 članova. To je samo deo kampanje srpskog nevladinog patriotskog sektora, koje predvodi Srpski sabor Dveri, čiji je apel protiv rezolucije o Srebrenici do sada potpisalo više od 200 uglednih javnih ličnosti iz celog sveta, više od 80 organizacija iz otadžbine i rasejanja i 260 građana Srbije i Srba sveta. Dobri poznavaoci ocenjuju da je ovo do sada najveća društveno-politička akcija srpskog patriotskog nevladinog sektora na svetu. Odziv građana je ogroman: od Srbije i Republike Srpske, preko Balkana u celini, Evrope, do Amerike, Kanade, Australije i Novog Zelanda.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here