U džihadu Albanci i Bosanci

0

Preko interneta u ratni pakao (Foto: Ilustracija)
 

– Imena su im samo delimično identifikovana. Jedan Bosanac pod imenom Valdes je ima mesto boravka u Krinsu (Lucern). Tast mu je bosanski doseljenik koji ima brojne kontakte sa radikalnim muslimanima u domovini. Valdes pripada grupi džihadista, koji su još ekstremniji nego starije generacije u njegovom okruženju – konstatuje švajcarski novinar.

On dodaje da dok roditelji nastoje da se integrišu u švajcarsko društvo, njihova deca stupaju u kontakte sa fundamentalistima.

– Valdes je 2011. učestvovao na godišnjoj konferenciji Islamskog centralnog saveta Švajcarske (IZRS), a na Fejsbuku je prijatelj sa ogrankom u Bazelu i sa mnogim

Prvi kontakti

Pošto evropski muslimani, koji žele da se priključe ratu u Siriji, mahom ne govore arapski, postoje posrednici koji im obezbeđuju veze sa islamističkim borbenim grupama. Tu je internet veoma važan kako bi se uspostavili prvi i pravi kontakti, kaže novinar "Zontagscajtunga".

osobama iz okruženja IZRS. Iako nema dokaza da ova organizacija regrutuje borce za Siriju, činjenica je da je građanski rat u toj zemlji velika tema za IZRS i njegove simpatizere. Džihad je za mnoge od njih legitiman, iako se oficijelno odvraća od puta u Siriju i naglašava da su oni protiv nasilja i ekstremizma – kaže novinar Glos.

Valdesa je otkrilo to što je na Fejsbuku izabrao logo ekstremističkog pokreta Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) kao slike na profilu. Upadljiva su i njegova prijateljstva sa drugim fundamentalistima i sirijskim borcima, a osim toga švajcarski džihadisti razmenjuju mnoge propagandne video-snimke iz kampova za obuku islamista u Siriji.

Tako se šire tekstovi i pošta sa džihadistima iz drugih evropskih zemalja. Iz tih kontakata se vidi da švajcarski islamisti nisu zatvorena grupa, nego da su povezani u međunarodne mreže koje su jezički struktuirane – za one koji govore francuski, nemački, albanski ili bosanski. Uz njih idu i simpatizeri ili propagandisti, koji šalju slike i članke i delom ih sami prevode.

 

Važna je preporuka

Na pitanje kako se Švajcarci i migranti koji tu žive priključuju borbama u Siriji, Danijel Glos kaže da postoji nepoverenje prema Evropljanima generalno, jer se islamisti plaše infiltriranja zapadnih tajnih službi u njihove redove.
Poverenje se stiče kroz preporuke vernih islamista i njihovim stalnim posmatranjem i praćenjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here