U Gazi nema zatišja

0

Granate ispaljene iz izraelskih tenkova ubile su najmanje četvoricu Palestinaca, prekidajući dogovoreno primirje, samo dva sata od njegovog stupanja na snagu, saopštili su zvaničnici iz Gaze.
Portparol izraelske vojske u Jerusalimu, čije ime nije navedeno, rekao je da vojska "ispituje incident".
Palestinski radikalni pokret Hamas u toku noći između četvrtka i petka je saopštio da prihvata "humanitarno primirje" od 72 sata koje će važiti od petka u 08:00 po lokalnom vremenu, izjavio je za AFP portparol Hamasa u Pojasu Gaza.
– Izrael je, međutim, najavio da će tokom primirja nastaviti svoje "defanzivne" operacije – rekao je državni sekretar SAD Džon Keri, koji je i ugovorio ovakav prekid vatre. Keri je primirje objavio tokom posete Indiji, u Nju Delhiju, i uz prekid vatre od 72 sata u Gazi, poprištu izraelske vojne ofanzive započete 8. jula, najavio da će Izraelci i Palestinci početi pregovore u Kairu, što se očekuje već u petak.
Zvaničnik iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua rekao je da je Izrael prihvatio predlog SAD i UN. Portparol Hamasa, militantne grupe koja dominira u Gazi, rekao je da će sve palestinske frakcije poštovati primirje. "Apelujemo na sve strane da pokažu uzdržanost dok počinje ovaj humanitarni prekid vatre i da potpuno poštuju svoje obaveze tokom primirja. Ovaj prekid vatre je ključan za nevine civile, kako bi mogli da dobiju neophodan predah od nasilja", saopštili su Keri i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

 

:Žestoko pre prekida borbi
Netanjahu je nekoliko časova pre toga rekao da neće prihvatiti nikakav dogovor koji bi onemogućio Izrael da dovrši uništavanje tunela koje militanti koriste za infiltraciju. Prema saopštenju Kerija i Ban Ki Muna, trupe na terenu ostaće na svojim mestima tokom prekida vatre. Sat pre početka primirja militanti su ispalili 11 raketa na Izrael, a jednu je presrela izraelska protivraketna odbrana.
U izraelskim vazdušnim udarima poginulo je 14 ljudi u Gazi, uključujući osam članova iste porodice, saopštili su bolnički izvori.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here