U Loznicu kod prijatelja

0

Lozničani su bili u Malmeu pre godinu dana, kad su učestvovali na zajedničkim smotrama folklora, a loznički košarkaši su pobedili i na turniru organizovanom u njihovu čast. Na revanš su otišle dve košarkaške ekipe "Srbije", a domaćini su za goste iz Malmea pored košarkaških utakmica pripremili tri smotre folklora i bogat kulturni program.

 

"Srbija" iz Malmea je naše najveće udruženje u Švedskoj i po rečima Svetlana Mandića koji je zaposlen u ovom klubu i odgovoran za košarkašku sekciju, njihove aktivnosti su brojnije nego sve aktivnosti celog Saveza Srba koji ima više od 30 udruženja. On smatra da predsedništvo Saveza nije bilo uspešno i da ih treba menjati na narednoj skupštini koja počinje u Geteborgu sledećeg meseca, a primat treba da preuzmu predstavnici najvećih klubova koji su se dokazali svojim rezultatima.

Šveđanin najvatreniji

Per Sjostrom poznatiji pod nadimkom Pero, priča odlično srpski. Oženjen je Srpkinjom Bebom iz Prijepolja i najvatreniji je navijač "Srbije" iz Malmea. Svoju privrženost srpskom narodu pokazao je i time što je krstio sina u našoj crkvi. Dečak sada ima 12 godina i takođe igra košarku u "Srbiji".

– Bračni par Sjostrom nam puno pomaže. Kad su utakmice, drže kafeteriju i vatreno navijaju – kaže Svetlan Mandić.
Pored prvoligaških takmičenja košarkaši "Srbije" održavaju tesne veze sa klubovima iz dijaspore. Mandić ističe kao primer uspešne saradnje prijateljske utakmice sa danskim klubom čije je trener poznati stručnjak Crvene zvezde Milan Škobalj kome je "Srbija" iz Malmea bila domaćin.

– Naš klub ima oko 3.000 registrovanih treninga godišnje u raznim sekcijama – kaže Mandić i dodaje da su aktivne tri folklorne grupe.

Fudbalska ekipa igra u opštinskoj ligi, ali se zato košarkaši već godinama takmiče u švedskoj prvoj ligi. Košarkaška sekcija je sastavljena od sedam ekipa i pokazuje impresivne rezultate.

– Naši košarkaši su ostvarili prošle godine oko 70 odsto pobeda u svim kategorijama. Pored prve lige, košarkaši se takmiče i u drugoj ligi, a postoji i veliki broj juniorskih ekipa – priča Mandić.

"Srbija" je završila košarkašku sezonu kao treća u prvoj ligi i igra u plej-ofu sa "Belim orlovima", koji su bili drugoplasirani. Interesantno je da je ovo najverovatnije prvi put u istoriji da dve srpske ekipe u dijaspori igraju plej of. Pobednik plej-ofa ide među četiri najbolje ekipe u Švedskoj i onda se u međusobnim duelima bore za titulu prvaka.

U udruženju "Srbija" održana je Skupština krajem prošlog meseca i uprava je zajedno sa vođama sekcija delimično promenjena. Miroslava Vasić je ostala predsednica kluba, a na mesto vođe folklorne sekcije umesto Biljane Stojanović došao je Saša Jeličić.

 

Na fudbalskom planu Ljubo Lukić se povukao kao dugogodišnji aktivista i dobio zasluženu zahvalnicu i prigodan poklon. Skupština Saveza Srba u Švedskoj je planirana za 17. april i članovi najvećeg udruženja očekuju puno od nje.

– To je izborna Skupština i doći će dosta naših predstavnika. Očekujemo velike promene u upravi. Kao najveći klub veliki deo tereta pada i nas. Mislimo da dosadašnje predsedništvo Saveza nije dobro radilo i da su rezultati loši. Moramo više da obratimo pažnju na generacije koje dolaze i kako da ih privučemo, jer stari sistem rada više ne funkcioniše – zaključuje Mandić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here