Ubici novinara nagrada za ćutanje?

0

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je presude Vrhovnog i Apelacionog suda kojima je bivši podgorički karatista Damir Mandić osuđen na 18 godina zatvora za ubistvo Duška Jovanovića, direktora i glavnog i odgovornog urednika lista "Dan". Sud je ocenio kako su mu na prethodna dva suđenja "povređena prava na pravično suđenje i odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda".
Šokantnom odlukom iznenađen je Nikola Marković, predsednik komisije za praćenje istraga o napadima na novinare.
– Ovom i ovakvom odlukom Vrhovnog suda, režim je u stvari platio Mandiću decenijsko ćutanje o nalogodavcima ubistva Duška Jovanovića. Sad je jasno zašto je crnogorska vlada odbila da raspiše nagradu od milion evra onome ko pomogne da se dođe do nalogodavaca i ubica Jovanovića – kaže Marković.
Mandić je na prvom suđenju u Podgorici oslobođen odgovornosti za zločin, ali je tri godine kasnije na ponovljenom procesu osuđen na 30 godina zatvora. Apelacioni sud mu je smanjio kaznu na 18 godina zatvora. Obojica sudija, prvi koji ga je oslobodio i drugi koji ga je osudio, odmah nakon toga su smenjeni sa sudijske funkcije zbog navodnih propusta u postupku i sada su advokati.
Porodica ubijenog novinara je ogorčena i dodaju da više neće učestvovati u ovoj "farsi", jer vlast zna ko je ubio Jovanovića.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here