Uhapšeni zbog grafita “Ta teška strana reč genocid”

0

 

Aktivisti su pušteni posle pet sati zadržavanja u policijskoj stanici Stari Grad. Gradska čistoća je oko 3.15 sati sa pločnika uklonila poruku.

 

Oko 30 aktivistkinja i aktivista Inicijative je poruku uputilo poslanicima Skupstine Srbije, povodom Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, koja je usvojena 30. marta.

 

"Iako samo donošenje rezolucije predstavlja korak napred u odnosu na atmosferu u srpskom drustvu od pre pet godina, izostavljanjem reci genocid propustena je prilika da taj korak bude hrabriji i odgovorniji", saopštila je Inicijativa.

 

Poslanici Skupštine su, kako je Inicijativa mladih navela, "relativizovali ovaj zločin i pokazali da su im kratkoročni politički ciljevi vazniji od budućnosti Srbije i Zapadnog Balkana". Oni ukazuju da su skupštinskom raspravom dominirali govor mržnje i relativizacija zločina počinjenih u srpsko ime.

 

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative ovom akcijom su želeli, kako kažu, da podsete javnost da je pitanje suočavanja sa prošlošću jedno od ključnih u procesu tranzicije i izgradnje demokratskog društva.

 

 

Udruženje građana za demokratiju i civilno obrazovanje Građanske inicijative pozdravile su akciju aktivista Inicijative mladih za ljudska prava, koji su u sredu uveče izrazili protest što u Deklaraciji o Srebrenici nije korišćena "ta teška strana reč genocid".

"Verujemo da ispisivanje te reči na trotoaru ispred Skupštine Srbije šalje jasnu poruku da postoje nove generacije koje saosećaju sa žrtvama i zalažu se za bolju budućnost Srbije i regiona," kaže se u saopštenju.

 

Mi se zalažemo za pravo mladih i svih građana Srbije da slobodno misle i izražavaju svoje stavove, na sve načine koji ne ugrožavaju druge i ne krše Ustav i zakone i smatramo da je izražavanje takvog mišljenja zaista važnije od čistog trotoara pred Skupštinom.

Tražimo i da se bez odlaganja preispita intervencija policije i utvrdi da li je bilo osnova za privođenje grupe, odnosno da li je njihovim višesatnim zadržavanjem u policijskoj stanici Stari Grad prekršena pravna procedura.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here