Umrežena prijateljstva

0

 

Amerikanac bi rekao da nekakve suštinske razlike u stvari nema, jer netnjork jeste prijateljstvo, doduše bez emocija, ali ko sme da tvrdi da to ispred ove kategorije automatski stavlja negativan znak?

Ako danas niste umreženi, onda ste i virtuelno i stvarno sami. Bombardovani ste ponudama sa svih strana za ulazak u neku od mnogobrojnih socijalnih mreža, kao da se uvek iznova useljavate u novi komšiluk ili neko stvarno, malo selo. Tamo gde su uvek carovala ogovaranja, gde se baratalo provodadžisanjem, gde su se pravila posela.

Nedavni skup žena, okupljenih u Srpskoj ženskoj mreži u Čikagu, pokazao je da se i naše žene u ovom delu sveta ozbiljno hvataju u različite mreže, nastojeći da iz njih izvuku nekakvu korist, da kroz njih unesu dragocene informacije, razmene važna ili nevažna iskustva i zatraže odgovore na mnogobrojna aktuelna pitanja.

Ovdašnje žene okupljaju se povremeno u kratkim večernjim susretima, ali rade su da se češće nalaze na netu, svesne da nije neophodno znati nečiji rođendan, godišnjicu braka, omiljenu boju ili miris, da biste se sa osobom poznavali, družili, delili informacije iz prve ruke. Uskoro će osvanuti i njihova grupa na Facebooku, sa pozivom svim našim ženama, ma gde da su rasute po svetu. A posle ih može biti i na FriendNjise, FriendFounder, Džahoo360, Orkut, Classmates ili nekoj drugoj popularnoj mreži.

Sve je počelo mnogo pre nego što su "mreže" postale komercijalizovani centri masovnih komunikacija, mnogo, mnogo pre nego što im je svako imao pristup i svakako mnogo pre nego što je Al Gor "izumeo" internet. Statistika je nedavno izbrojala više od 200 aktuelnih i popularnih socijalnih mreža, koje su okupljene oko različitih tema, od materinstva, preko muzike, knjiga, naučnih, obrazovnih, umetničkih i sportskih umrežavanja.

Na mreži se nalaze tinejdžeri, ali i njihove majke, tetke, komšinice i bake. Tamo tragamo za poreklom svojih prezimena, otkrivamo porodična stabla, tražimo partnera, prodajemo, kupujemo i poklanjamo. Na netu danas raspravljamo, svađamo se, agitujemo i propovedamo. Nudimo talente, dobijamo savete, lažno se predstavljamo, odlazimo na zanimljiva virtuelna putovanja, tražimo posao, gubimo kilograme, brišemo bore!

I dobro je da su sada na netu i srpske žene, u svojoj zajednici, sa svojim interesovanjima, potrebama i željama. Pa, iako niko sa sigurnošću ne može tvrditi da li će se ovaj fenomen srušiti pred testom vremena ili je to koncept sa neograničenim potencijalima, ali, ako naše žene žele da budu prisutne sada i ovde, moraju i one da budu na netu. Ne samo da bi ih neko pitao šta rade u ovom trenutku, već više da sebi i na taj način potvrde da idu u korak sa svetom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here