EPA
Požari ostavljaju pustoš na imanjima

Situacija sa požarima u Kvinslendu se pogoršala prethodnih dana, usled pojačanog vetra koji duva duž istočne obale Australije. Vatrogasci imaju sve veće muke da zauzdaju plamenu stihiju na nekoliko desetine lokacija, a broj uništenih kuća i imanja u regionalnom delu države uvećao se na preko 50!

Premijerka Anastasija Palaščuk obavestila je širom Kvinslenda gore 83 požara. Iako je sve veći broj pod kontrolom, nadležne službe su i dalje veoma zabrinute, naročito za nekoliko oblasti. Vanredna situacija je u mestima Čeri Gali i Dalvin na jugu države, kao i u Silver Veliju i Votsonvilu na severu, nedaleko od Kernsa. I mnoge druge zajednice u unutrašnjosti Kvinslenda dobile su upozorenje pred evakuaciju.

Iz Viktorije je u centralni i jugozapadni Kvinslend, gde je vatra već pričinila veliku štetu u mestu Tara i okolini, otputovalo 84 vatrogasca, dok ovih dana treba da pristigne i 27 vatrogasnih ekipa sa Novog Zelanda.

Premijerka Palaščuk je izjavila i da se isplate hitne novčane pomoći uplaćuju stanovnicima ugroženih zajednica, od kojih neke počinju i oporavak posle požara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here