Lična arhiva
Pevali himne i recitovali: Deca na bini

Srbi u Donjoj Austriji proslavili su Svetog Savu okupljanjem u crkvi i potom kulturno-umetničkim programom.

“Danas, širom belog sveta, svuda gde se srpski zbori, uskliknimo Svetom Savi”, poruka je koja je poslata.

U Crkvi Svetog sveštenomučenika Platona Banjalučkog u Vinernojštatu okupio se veliki broj vernika, kako bi prvenstveno molitveno proslavili Dan Svetog Save.

Posle svete liturgije proslava je nastavljena u Lihtnevertu, gde je u svečanoj sali održan prikladan kulturno-umetnički program.

Ovogodišnji kumovi slave porodice Zornić, Milenković, Kričak uložili su veliki trud kako bi organizovali nezaboravnu svetosavsku proslavu. Oni su priredili i srdačan doček uz pogaču i so, a takođe su za sve prisutne obezbedili hranu, piće i poklone za decu.

Program su uveličali najmlađi folkloraši

Na početku svečanosti sveštenik Brane Bijelić je osveštao slavska znamenje i sa kumovima lomio kolač.

Potom su im se na bini pridružila deca koja su zajedno otpevala “Himnu Svetom Savi”, a posle toga uz muzičku pratnju i himnu “Bože pravde”.

Posle obraćanja sveštenika nastavljen je bogat kulturno-umetnički program.

Pored velikog broja dece, koja su obradovala prisutne recitacijama, program su uveličali i nastupi dece iz KUD “Jovaj Jovanović Zmaj” iz Solenaua, KUD Dukat iz Trajskirhena, KUD Mladost iz Leobersdorfa, KUD Kragujevački oktobar iz Matersburga, i Prosvjetine škole srpskog jezika u Vinernojštatu.

Kako učesnici programa, tako i sva prisutna deca bila su nagrađena lepim paketićima.

Sveštenik Bijelić sa kumovima slave

Neizbrisiv trag u srcima

Zahvaljujući predanosti ovogodišnjih kumova, svaki detalj bio je pažljivo organizovan, pružajući toplinu i radost svima prisutnima.

Svečanost posvećena Svetom Savi ostavila je neizbrisiv trag u srcima prisutnih, a ovakva okupljanja predstavljaju ne samo duhovno iskustvo već i snažan izraz zajedništva srpske zajednice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here